Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord, Erland Niklasson

Erland Niklasson har avlidit, 91 år gammal.

Annons

Erland Niklasson var lite över i 40-årsåldern när han kom med fru Vailet flyttandes till jobb i Iggesund.

Iggesundsfabriken skulle byggas ut och förvärvades kunnig personal för uppgiften.

Under 1970-talets början blev det startskottet för den beryktade ”kulturella gröna vågen”, vilket passade paret Niklasson perfekt.

Omgående fångades paret Niklasson, som ledare för Forsa folkdanslag vilket tidigare förvaltats av möbelhandlaren Anton Larsson.

I entusiastisk anda som rådde då byggdes grupper upp för både barn, ungdomar och vuxna folkdansare. Aktiviteter i olika slöjdarter saknades inte. NTO-lokalen i norra Iggesund och ungdomsgården i Sörforsa blev samlingsplatser för grupperna.

Midsommardanserna på Forsa formgård, Fränö blev Erland ledaraktör, som med sin goda sångegenskap av svenska sånglekar kryddade ungdomsgrupperna uppvisningar. Icke att förglömma när han bar sin folkdräkt med skinnförklädet.

1972 och 1973 ordnade Forslaget utbyte med Skånska dansare.

1973 och några år framåt var Erland kassör i Forsalaget. Efter några år blev Erland efter frågad vid uppbyggnad av cellulosafabriker i Canada, USA och i mellanöstern.

Niklassons kunskapsbank och kontakter blev fint utnyttjade av folkdansgrupper i Forsa och Hudiksvall bland annat den stora resan till USA 1988. 1982, när Hudiksvall firade 400-årsjubileet hade Forsalaget utbyte med ett danslag från Luxemburg.

Två gånger fick ungdomsgrupper åka till USA. Tyskland, senare mot Medelhavet.

Vänortsutbyten, folkdansfestivaler och nordiska NORLEK i Åbo, och Linköping blev ledarmål för paret Niklasson. Erland var ständigt stöd för fru Vailet som klart visste hur den kulturella vågen skulle vara uthållig ända till nutid.

I gamla deltagarlistor i slöjd fanns Erland med i kniv och smide, trä och laggslöjd, rot, näver och halmslöjd. På ålderns höst blev det luffarslöjd och näver.

Erland blev en av några legender i Forsalaget som månglade ut mängder av bingolotter för Forsa ungdomsgrupper, vilket hedrades med resa till en bingoföreställning.

Vid sidan om Erlands arbete med kartongfabriker i världen, var han med dessa enkla ord en hitflyttad sörlänning som skapade det rika kulturliv vi fått uppleva under nära 50 år.

Minns Örjan Tjärnström