Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord, Erik Sahlin: En riktig allkonstnär har gått ur tiden

Vi minns Erik Sahlin, stark som en oxe och händig som få, skriver barnbarnen. Några dagar före sin 100-årsdag somnade han stilla in.

Annons

Erik Sahlin var vår morfar, barnens gammelmorfar, mammas och mosters pappa och mormors man. Han var son, bror, svärfar, kollega och vän. Vi minns honom, stark som en oxe och händig som få. Han kunde allt – snickra, måla, rulla fullastade skottkärror, lägga betongplattor, laga motorer, köra lastbil, fiska, sjunga, spela fiol och munspel, baka struvor, odla hallon, potatis och ärter.

Men nu har han lämnat oss. Till slut gav hans starka hjärta upp. Han blev liten och svag och somnade stilla in bara några dagar före sin 100-årsdag. Det var sorgligt och fint på samma gång. Vi hann ta farväl, vi höll hans hand, mindes med gamla foton och sjöng tillsammans, de där små roliga visorna som han lärt oss genom åren. 

Vår morfar Erik Sahlin föddes 1920 som nummer fyra av sex syskon i Sanna. Han gick sexårig folkskola och favoritämnet var matematik. Morfar idrottade mycket, han tävlade på skidor och i skytte och var aktiv inom Hudiksvalls Gymnastikförening. Han sjöng gärna och var förste bas i både Hudiksvalls Sångarförbund och Kammarkören.

Sundins Skidfabrik och Volvos bilverkstad kom att bli hans huvudsakliga arbetsplatser genom åren. Andra världskriget gjorde att militärtjänsten i Östersund och på Karlberg i Stockholm blev lång. 

1945 gifte han sig med Greta Nilsson från Iggesund. Romantisk är berättelsen om alla cykelturer som morfar gjorde mellan Sanna och Iggesund, vilka motsvarade sträckan till ekvatorn och tillbaka.

1948 föddes första dottern Marie och 1949 föddes Kersti. Somrarna tillbringade Erik och Greta på smultronstället i den gula sommarstugan vid Håckstaviken. Dit var barn och barnbarn, släkt och vänner alltid varmt välkomna. 

1999 gick Greta bort och saknaden blev stor.

Erik Sahlin promenerade varje dag ända tills han inte längre kunde. 2016 flyttade han till Fredens kulle, där han trivdes så bra och blev så väl omhändertagen. 

Kära morfar. Nu får skiftnyckeln, häcksaxen, hammaren och penseln vara. Nu står promenadskorna stilla och munspelet ligger tyst i sin låda. Nu har också du morfar, hittat din vila. Det fanns ingen som du. Tack för att du var vår morfar.  

Dina barnbarn Anna, Erik och Mia