Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord Eric Humble: "Med sin glöd fick han många att ägna sina yrkesliv åt musiken"

Eric Humble, Linköping, gick bort 28 mars 2021. Närmast sörjande är tre syskon.

Han föddes den 1 april 1935 i prästgården i Skog och gick en musiklärarutbildning på Folkliga musikskolan i Ingesund där han spelade klarinett som huvudinstrument samt lade till blockflöjten. Efter utbildningen tillträdde Eric en lärartjänst i Kommunala Musikskolan i Linköping i början på 1960 talet. Samtidigt tog han regelbundna lektioner för klarinettisten Tore Jansson, i Kungliga Filharmonikerna i Stockholm och 1966 studerade han vid Musikhögskolan i Hannover där Ferdinand Conrad var hans lärare i blockflöjt och kammarmusik.

Eric gick sedermera vidare till en tjänst på musiklinjen vid Folkhögskolan i Lunnevad utanför Linköping och kom också i senare delen av sin karriär att under några terminer undervisa på musikhögskolorna i Stockholm och Malmö i barockmusikens ornamentik. Både i Linköping och i Lunnevad kom han i kontakt med goda elever som han inspirerade och grundade ensembler med, blåskvintetteter, blockflöjtskvartetter, krumhornsensembler. Elever vittnar om vilken eldsjäl har var och med sin glöd fick han många att ägna sina yrkesliv åt musiken.

På 70-talet gav han på Nordiska Musikförlaget ut läroböcker i olika instrument i blockflöjtsfamiljen samt klarinett. Böckerna rönte stor uppskattning och trycktes i nya upplagor. Många är de före detta elever som kommer ihåg Spelboken ritad av Barbro Lindvall. Under en lång följd av år höll Eric korta kurser i blockflöjt för lärare, så kallade kompetenskurser och blev känd i blockflöjtssverige. I Linköping kom han i kontakt med Folkungagillet och blev nära vän med Ulf och Marianne Ohlsson och deras familj. Där tog han och Lena Germundsson fram musik till historiska danser från renässanstiden och framåt. Eric var också en av grundarna av Linköpings Kammarmusikförening 1983 samt var aktiv i orkesterföreningen.

Somrarna tillbringade Eric ofta i släktgården i Hälsingland tillsammans med syskon och syskonbarn Under höstarna kom syskonbarn och syskonbarnbarn till Eric i Linköping och hjälpte till med den för det mesta enorma skörden av kvalitetsäpplen i trädgården. Många år efter sin pensionering 1998 fortsatte gamla elever att komma och hälsa på hos Eric . Det visar hur uppskattad Eric var som lärare och människa. Så minns vi Eric.

Syskonen Gölin, Lars och Carin