Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: En uppskattad lärare har somnat in – han lade ner själ och hjärta i sitt arbete

Förre gymnasieadjunkten i Ljusdal, Bertil Nyström, har avlidit efter en kort tids sjukdom i en ålder av drygt 81 år.

Bertil föddes 1938 i Sveg. Fadern Ingemar var droskägare, modern Tillan skötte hemmet. Efter att fadern dött 1957 utbildade sig modern till vårdbiträde och tog arbete på Svegs sjukhus. 1939 föddes lillebror Bengt och de båda bröderna kom att bli oskiljaktiga genom hela livet.

I släkten uppmuntrades studier och bröderna var både studiebegåvade och studiemotiverade. Bertil tog realexamen i Sveg 1955 och studentexamen från reallinjen (matematisk gren) i Bollnäs 1958. Efter värnplikt på A4 i Östersund vidtog universitetsstudier i matematik och fysik i Uppsala. 1962/63 avlades lärarexamen som fil mag.

Efterfrågan på lärare var stor i hela landet. Ljusdal föll sig naturligt för Bertil att välja på grund av närheten till Sveg. Bertil kom att tillhöra den grupp unga välutbildade lärare som samlades på Stenhamreskolan och som på 60-talet satte sin prägel på gymnasieundervisningen i Ljusdal. Lillebror Bengt anslöt sig kort efter.

Familj bildades 1964 och 1966 respektive 1969 föddes döttrarna Helena och Susanna. Trädgården runt den moderna och sydländskt inspirerade villan i mexitegel på Furugatan byggd 1972 var en av Ljusdals mest välskötta. Grannarna skojade om att Bertil klippte gräset på den 1500 kvadratmeter stora tomten med nagelsax och linjal. Till Bertils karaktärsdrag hörde yttersta noggrannhet i allt han företog sig.

Som lärare rönte Bertil stor uppskattning bland såväl elever som kolleger. Med pedagogisk skicklighet och finess engagerade sig Bertil personligen för att eleverna inte bara skulle uppfatta utan även förstå den kunskap han lärde ut. Han lade ner hjärta och själ i sitt yrke.

Bertil hade en expressiv personlighet som var omöjlig att undgå för omgivningen. Han hade nära till skratt och tal och var alltid en anekdot eller en berättelse att förtälja. Samtidigt var han också en lyssnande människa som arbetskamrater och vänner tryggt kunde lätta sitt hjärta för.

Nästan alltid var Bertil på glatt humör. Arg kunde han förvisso också bli emellanåt, men aldrig utan anledning. Oftare än eleverna var det trilskande maskiner i fysikämnet som drabbades av haranger med genuina härjedalska svordomar.

Bertil avslutade sin lärargärning 1999 och fick därefter nästan två decennier som pigg och frisk pensionär. Han kunde nu ägna sig på heltid åt både gamla och nya hobbies samt åt typiska morfarssysslor för de fem barnbarnen Erik, Klara, Maja, Sixten och Mons.

Fisket var nog Bertils främsta fritidsintresse - från 10-åringens massakrer på tusenbröderna i Sandtjärn utanför Sveg till rödingsfiske i Norge med fiskevännerna, varvat med flugfiske i Ljusnan där harr och öring fann sin baneman. Bertil delade frikostigt med sig av sina rödingsfångster till släkt och vänner. På något märkligt sätt lyckades han ofta få fler fiskar än fiskekompisarna och gick sällan hem lottlös även när det nappade dåligt. Till Bertils karaktär hörde en obändig envishet. När andra gav upp verkade det som att Bertil alltid hade en ytterligare växel att lägga in.

Efter pensioneringen slog sig Bertil på knivtillverkning och kom att bli en av Ljusdalsbygdens skickligaste knivtillverkare. I många hushåll i och utanför Ljusdal finns hans knivar hos nöjda ägare. Bertil var också medlem i 50 år i Odd Fellow (logen Lars Landgren).

Vid 80 fyllda var Bertil alltjämt fysiskt aktiv med fiske, promenader och tog gärna ett cykelvarv runt Växnan vid vackert väder.

I somras råkade han dessvärre ut för en oturlig fallolycka som orsakade förlamning från bröstkorgen och nedåt. Sin orubbligt optimistiska personlighet trogen var dock Bertil fast besluten att träna upp så mycket rörelseförmåga som möjligt och gjorde framsteg på rehabavdelningen på Sandvikens sjukhus. Emellertid påträffades vid skallröntgen en tumör i hjärnan som inte gick att bota. Slutet kom hastigt men Bertil fick ett långt liv som, undantaget det sista halvåret, var hälsosamt och lyckligt.

Bertil var med sin energiska och entusiasmerande personlighet en välkänd Ljusdalsprofil som med över 35 år i läraryrket kom att lära känna många i köpingen och kommunen. Vi minns Bertil med stor saknad men minnena är enbart glada.

David Nyström