Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord, Elsa-Karin Boestad Nilsson: En trygg famn att lita på

Som tidigare meddelats har Elsa-Karin Boestad Nilsson, Lidingö, avlidit 94 år gammal. Hon var änka efter Per-Olov Nilsson, bördig från Hudiksvall. Hon sörjs närmast av barnen Kajsa, Eva, Nilla och Johan med familjer samt svägerska.

Med värme och omtanke var Elsa-Karin engagerad i sin omgivning. Ingen uppoffring var för stor om hon kunde göra nytta, dela tid och närvaro i svåra stunder. Men hon ville också sprida glädje, så hon ordnade ofta bjudningar och öppet hus i sitt och Olles hem. Hon älskade att se släkt och vänner samlade på sina tillställningar.

Släkten var mycket viktig för Elsa-Karin, Olles lika väl som hennes egen. Hennes engagemang och stora släktintresse förde oss samman med släktled vi inte visste om. Hon ordnade flera släktträffar för över hundra personer, och gav ut två släktböcker.

Hon hade ett starkt rättvisepatos. Det fick henne att ta fram en rättvisare daghemstaxa, som kom att användas av flera kommuner i Stockholms län på 1970-talet, och att engagera sig för jämställdhet både i yrkeslivet och ideellt som vice ordförande i Fredrika Bremerförbundet. Under den sista delen av sitt arbetsliv ägnade hon mycket tid åt ”kvinnor och teknik”, hon ville se fler kvinnliga civilingenjörer.

Två heltidsarbetande föräldrar, fyra barn och ett aktivt samhällsengagemang krävde sin organisatör, och det var Elsa-Karin. Vi barn involverades genom städ- och tvättscheman, kökstjänstgöring, veckans mat som förbereddes på helgen och stora brödbak för att mätta hungriga tonårsmagar. Utöver de kunskaper och erfarenheter det gav oss, fick vi också känna stolthet över utfört arbete. Hennes engagemang räckte också till roliga projekt för oss, som väggmålningar och skrotbilsbygge, pysselkvällar, skog- och badutflykter. Men främst var hon den trygga famn som vi alltid kunde lita på.

Efter pensioneringen fick hon ett nytt intresse i hantverk och speciellt vävning. Mattor, dukar, draperier och möbeltyger, allt i egen design, smyckade hemmet eller gavs bort till släkt och vänner. Nu fick också Olle och hon mer tid för varandra; de gick kurser tillsammans, gjorde resor och tillbringade mycket tid i sommarhusen i Hälsingland. Men deras stora intresse under denna tid var barnbarnen, vilka de gett oförglömliga barndomsupplevelser.

Nu tror vi att Elsa-Karin har återförenats med sin älskade Olle och alldeles säkert blickar de ned på oss; familj, släkt och vänner som var dem så kära.

Kajsa Boestad

Eva Boestad

Nilla Boestad

Johan Boestad