Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord Birger Olsson, Forsa: Starkt engagerad i samhällsfrågor

Birger Olsson från Forsa har avlidit i en ålder av 93 år. Han var under en lång period under 70- och 80-talet en av Centerpartiets ledande politiker i länet.

Utöver engagemanget i politiken var Birger lantbrukare och starkt engagerad i bonderörelsen. Under 15 år, 1971-1986 var han länsordförande för LRF Gävleborg. Under ett antal år var han också ledamot av riksförbundsstyrelsen i LRF.

Som lantbrukare var Birger Olsson energisk och orädd att pröva nya grepp. Utöver det traditionella lantbruket drev han och familjen under 60-talet en handelsträdgård med flera anställda sommartid. Verksamheten utvidgades också till storskalig potatisodling under en tid. På 70-talet blev inriktningen fåravel där Birger tillsammans med hustrun Gunvor och gården i Utnäs var en del av den framgångsrika Forsagruppen med många prisbelönta baggar.

Redan på 60-talet valdes Birger in som ledamot av dåvarande landstinget Gävleborg. I mitten av 70-talet valdes han till gruppledare för Centerpartiets landstingsgrupp och landstingsråd. I den rollen var han under många år oppositionsledare i landstinget och en vass, påläst och respekterad politiker. Birgers skicklighet som debattör innebar också att han var efterfrågad som utbildare vid kurser och konferenser.

Birger Olssons engagemang för politik och samhällsfrågor kom till uttryck också i kommunpolitiken i Hudiksvall och i rikspolitiken. Han var högt placerad på Centerpartiets riksdagslista i länet på 70-talet. Under några månader 1977 och 1979 fick han också tillfälle att tjänstgöra som riksdagsledamot.

I kommunpolitiken debuterade Birger redan under tiden då Forsa var egen kommundel på 60-talet. Efter kommunsammanläggningen kom Birger att tillhöra kommunfullmäktige i Hudiksvall. Han var även ledamot av byggnadsnämnden under större delen av 70-talet. Där var han pådrivande för utveckling också av landsbygden genom bland annat ett ökat bostadsbyggande i kommundelarna.

I slutet på 70-talet valdes Birger in i styrelsen för Hudiksvalls Energiverk där han först var vice ordförande och under åren 1980-83 bolagets styrelseordförande. En tid då fjärrvärmenätet byggdes ut kraftfullt i Hudiksvalls tätort.

Högt upp i åren som pensionär var Birger starkt engagerad i samhällsfrågor. Han drog sig inte för att sätta sig vid datorn och formulera skrivelser och framställningar. Vid vägföreningens möten i byn var han också aktiv in i det sista.

Birger Olsson sörjes närmast av hustru och två söner med familjer.

Sven Bergström Trolin, Forsa, Gunnar Björk, Gävle