Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord:Bertil Karlzén rubrik: Segling och slalom var favoriterna

Bertil Kalzén har avlidit i en ålder av 87 år. Han föddes 1933 i Hudiksvall, på Håstaborgsgatan 4. Familjen bestod av mamma Greta, pappa Gösta, lillasystern Ingrid, morfar Lars och mormor Katrina Petterson samt moster Hanna och moster Ingeborg.

Morfar Lars Petterson var målarmästare och hade stor verkstad på Södra vägen. Moster Ingeborg drev under lång tid Café Wasa på Storgatan och moster Hanna var gift med Albert som var på sjön som maskinchef.

Kanske var det där Bertils sjöintresse började.

Efter Åviks skola började Bertil Kalzén läroverket. Han sommarjobbade som springpojke på bryggeriet där han fick cykla och sätta in dagskassor och fick en flaska läsk per dag utöver lönen.

Efter läroverket praktiserade han ett år på Håstaholmen, med maskin/el, för att sedan gå vidare till Härnösand för ingenjörsstudier. Som storebror var han snäll och Ingrid minns aldrig att de blev osams.

I tonåren kom Bertil i kontakt med seglingen. Han och några killar fick möjlighet att vara med på båten Gunlög i Hudik. Förutom att hjälpa till att ta hand om båten fick killarna följa med på långseglingar upp längs Norrlandskusten. Efter ett år i Flottan på Jagaren Gävle flyttade han i slutet av 1950-talet till Stockholm där han mötte Birgit.

De gifte sig och efter flera år i Stockholm och Umeå flyttade de tillbaka till Hudiksvall. Bertil blev aktiv i så väl seglingssällskapet HSSS och slalomklubben SK Hudik.

Bertil var med och rustade upp Höglidenbacken. Ett fantastisk grupp föräldrar såg till att det blev lampor, klubbhus, klubbussar, lift och annat. Bertil var ofta med på barnens tävlingarna och fotade. Söndag kväll for han till HT, lämnade filmrullar och resultatlistor och så kom det i tidningen måndag morgon. Barnen seglade och på sommarens seglingstävlingar hängde han med I följebåt och tog bilder.

Som pappa var hans ledord att man ska inte säga att man inte kan, utan att man inte lärt sig det ännu. I hemmet fanns aldrig orden ”det går inte” eller ” det är omöjligt” utan allt var möjligt, vissa saker vara bara lite svårare.

I mitten av 1980-talet flyttade Bertil till Stockholm för jobb på Sollentuna energi. Han gifte om sig med Birgitta har spenderat mycket tid i Birgittas stuga i Grisslehamn. Bertil har varit en mycket älskad morfar och farfar som spenderat mycket tid med sina barnbarn. Vi kommer att sakna Bertils outtröttliga optimism, vänliga pålitlighet och att du fanns där.

Barnen Håkan Kalzén och Åsa Kalzén samt faster Ingrid Nordqvist med respektive familjer.