Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord Bertil Jonsson – en god man som saknas av många

Vår morbror och farbror, Bertil Jonsson, avled lugnt och stilla vid Näskullens äldreboende i Edsbyn, onsdag den 26 maj.

Bertil bildade ingen egen familj men var en viktig person i många av familjerna ur Jonssons släkt. Bertil föddes 1935 vid släktgården Glans i Uvås, Järvsö, och kom som nummer fyra i Kerstins och Jonas barnaskara, som med tiden skulle komma att bli tio barn.

Familjen flyttade så småningom till Delsbo och därefter till Viksjöfors där Jonas köpt gården Parta. Bertil var länge en hjälpande hand till pappa Jonas i gårdens skötsel men började senare arbeta för Jonsson & Swahn, där han körde skogsmaskin. Bertil var trogen sin arbetsplats genom livet och fick flera fina arbetskamrater som han fortsatte ha kontakt med efter arbetslivets slut.

De senaste decennierna bodde Bertil i centrala Edsbyn. Genom åren har Bertil alltid funnits som en hjälpande hand till både föräldrar, syskon och syskonbarn med familjer. Han var en praktisk man som fixade allt från att bygga möbler till att underhålla hus, laga gräsklippare och bilar. En ådra man kan tänka att Bertil hade med sig från början eftersom han, när syster Karin anlände fyra år efter honom, yttrade att han mycket hellre velat få en hammare och hovtång.

Han intresserade sig för oss var och en, följde oss i livets olika skeden men ville aldrig själv ha en framträdande plats. Bertil besökte aldrig själv sina syskon i Australien, men såg till att mamma Kerstin fick en minnesvärd resa dit. Många är också de hjälporganisationer som regelbundet fick stöd från Bertil. Han var en god man och är i dag saknad av många.

Han tog inte stor plats på jorden – men lämnar ett stort tomrum efter sig. Bertil fattas oss i dag.

Syskonbarnen Elisabeth, Marie och Maritha