Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord Bengt Ljunggren, Hudiksvall: En mycket självständig och reflekterande person

Bengt Ljunggren, Hudiksvall, har avlidit i en ålder av 87 år. Han efterlämnar hustrun Birgitta samt barnen Lena och Pelle med familjer.

Bengt var en riktig hälsing, uppvuxen i Färila med realskola i Ljusdal och gymnasiestudier i Gävle. Nästan hela hans yrkesliv var förlagt till Hudiksvall. Bengts mor var folkskollärare och hans far var banktjänsteman. Själv utbildade han sig till gymnasieingenjör och kompletterade med specifika tekniska kurser. Hans inriktning blev stadsplanering på ett tekniskt plan, från trafiklösningar och gatubeläggning till belysning och avloppssystem, alltså ett ovanligt brett fält där han med sin erfarenhetsbaserade kunskap blev en stor tillgång för Hudiksvalls kommun och under hela 35 år. Många var de projekt han var inblandad i, däribland anläggandet av Hudiksvalls flygplats, något som ledde till att han en tid var kommunens flygplatschef.

Trots den framgångsrika yrkesbanan var det Bengts personlighet som var det mest utmärkande med honom. Han var en mycket självständig och reflekterande person, som inte gick i någon annans tankemässiga ledband. Bengts vida samhällsintresse medförde att han följde såväl den tekniska som politiska utvecklingen med stor noggrannhet. Han såg social rättvisa som både eftersträvansvärt och möjligt. Bengt vände sig mot sådant storskaligt tänkande som medför att makten flyttar bort, blir allt mer anonym och därmed immun mot påverkan. Själv var han en vän av lokala lösningar och lokala beslut, något han i sitt yrkesliv i många fall kunde medverka till. Bengt hade ett starkt miljöintresse och tog tidigt ställning för miljövänliga alternativ inom anläggningsarbete och privatliv. Kommen ur Hälsinglands skogsbygd uppskattade han naturen som miljö att vistas i och att glädja sig åt. Ända upp i hög ålder tog han tillsammans med sina vänner regelbundna långa skogspromenader.

Sist men inte minst var Bengt en familjeman. Han träffade sin Birgitta under sin tid i Gävle, flyttade 1963 till Hudiksvall och stannade kvar livet ut. De formade en väl fungerande familjemiljö präglad av positiva värderingar som överförts till såväl barn som barnbarn. Bengt Ljunggren fick ett rikt liv och gjorde också en fin livsinsats. Vi, vänner och släktingar, minns honom med glädje.

Hans Albin Larsson