Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord Barbro Ehrenberg-Sundin – balalajkamusiken har förlorat en förgrundsgestalt

Barbro Ehrenberg-Sundin (1942–2021), Lidingö och Söromåsen, har oväntat avlidit i en ålder av 79 år. Hon efterlämnar maken Håkan samt barnen Erik och Paulina med familj.

Barbro var anställd som språkexpert vid regeringskansliet åren 1980–2007. Hennes uppgift var bland annat språkgranskning av författningar och andra texter. Hon hade en viktig roll i Klarspråksgruppen som syftade till att modernisera författningsspråket med inriktning mot att skapa tydliga myndighetstexter skrivna på ett vårdat, enkelt och begripligt språk, och hon var en av författarna till boken Krångelspråk blir klarspråk. Barbro fick flera priser för sitt arbete. 2004 tilldelades hon Svenska akademins pris för framstående förtjänster.

För oss som ägnar intresse åt balalajkamusik – med dess ryska tradition – var Barbro en oerhörd tillgång. Hon var en suverän balalajkaspelare, musikalisk ledare i vår orkester och solist på primbalalajka. Hennes talang för att organisera och planera framträdanden och konserter var imponerande. Många musikaliska resor i främmande länder, särskilt Ryssland, var frukten av hennes och maken Håkans planering. Många konserter likaså. Åtskilliga besök kom också att äga rum nära deras andra hem i Hälsingland, där vi togs emot med stor generositet. Ofta var Moskvakvartetten med som solister. Barbro hade vänner i alla länder där balalajkamusiken lever aktivt.

Barbro var ett föredömligt exempel på hur musiken kan bygga broar. Framträdanden tillsammans med andra orkestrar, inte minst i Moskva och Jaroslavl, byggde på gemensam musikalisk planering. Utbyte av arrangemang och solistpartier utgjorde – och utgör – en fin grund för musikalisk gemensamhet länder och musikanter emellan.

Mellan de nordiska ländernas balalajkaorkestrar finns en nära vänskap, och vi har spelat tillsammans många gånger i Helsingfors, Köpenhamn och Oslo. Det var alltid Barbro som var primus motor i dessa gemensamheter.

I och med Barbros bortgång har Kazbek och balalajkamusiken förlorat en förgrundsgestalt. Tomheten efter henne kommer vi att försöka fylla genom att ofta spela de melodier vi vet att hon tyckte särskilt mycket om.

För Balalajkaorkestern Kazbek

Tomas Ohlin