Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord Axel Fernæus, Tegeltjär: "Krutgubben" Fernæus älskad och omtyckt

Axel Fernæus har avlidit efter en tids sjukdom i en ålder av 92 år. Han sörjes närmast av sina barn Britt-Inger, Marie-Anne, Torbjörn och Kia samt barnbarn med familjer.

Axel Fernæus föddes den 18 oktober i Yckelsbo, Järvsö, där växte han upp som yngst av nio syskon. När han gifte sig med frun Britt-Marie 1951 gick flytten till Västmanland där de två bildade familj och två döttrar kom till världen. Ett par år senare flyttade familjen tillbaka till Järvsö och så småningom hittade de sin plats i Tegeltjär, Ljusdal. Ytterligare en son och en dotter hade då kommit till familjen.

I Tegeltjär var dörren alltid öppen för släkt och vänner. Axel fick användning av sina färdigheter av snickeri och trädgård. Och just snickeri låg Axel varmt om hjärtat, ett intresse han ärvt och lärt sig av sin far. I gamla skolan vid huset i Tegeltjär hade Axel en egen slöjdsal med verktyg och maskiner som ofta gick varma efter barn, barnbarns och vänners beställningar på olika snickerier.

Axel Fernæus blev änkeman 2010. Sedan träffade han sin särbo, Birgitta 2012.

Förutom familjen, barnbarn och barnbarnsbarn var friidrott ett annat stort intresse hos Axel. 1945 klev han för första gången in på idrottsplatsen Strandvallen i Järvsö. Han kallades ofta för ”krutgubben” och det var ett väl passande namn då han som 90-åring tävlade din sista friidrottstävling - veteran-SM på Öland 2018. Axel Fernæus var en mycket omtyckt och älskad pappa, svärfar, morfar, dubbelmorfar, farfar och dubbelfarfar.

Vi vill samtidigt tacka personalen på närsjukvården, Ljusdals sjukhus för det fina omhändertagandet.

I varmt minne och stor saknad

Barnen