Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord Astrid Fransson, Hudiksvall: En sol i våra hjärtan

Astrid Fransson har avlidit i en ålder av 94 år.

Astrid Fransson var född 1926, var tredje barnet av sex och uppväxt i Hökars, Säljesta, Järvsö där hennes föräldrar Lars och Anna Eriksson drev lanthandel. I Hökars var det alltid liv och rörelse. Astrid fick tidigt hjälpa till i ”boa”, som hon sa. Det var roligt med allt som skulle göras och att expediera och hjälpa folk. Där trivdes hon och såg med glädje och stolthet tillbaka. Hon jobbade också en tid i Albins Tobak och Tidningar och i Londonmagasinet i Järvsö innan hon sedan började som postbiträde på Skästra station 1946.

I byns Godtemparhus anordnades många aktiviteter och evenemang som hon från barndomen deltog i och hade fina minnen av. Hon tyckte om skolan och hade nog gärna studerat vidare till lärarinna om möjligheter hade funnits.

Redan som 16-åring träffade Astrid sin blivande make, Gustaf Fransson från Kramsta, Järvsö. De gifte sig 1950 i Järvsö kyrka och fick barnen Thorbjörn, Elisabeth och Stefan. Astrid blev då hemmafru och skötte hem och barn. De första åren trångbodda i ett rum med kokvrå men 1953 kunde de flytta in i en tvåa i det då nybyggda hyreshuset i Järvsö.

Gustaf var busschaufför. Han såg framtidsmöjligheter i bensinbranschen och arbetade för att starta en egen rörelse. Fyra år senare erbjöds han bli föreståndare för den nya Esso-stationen som var under uppförande efter Kungsgatan i Hudiksvall och familjen flyttade dit 1957. Det var en intensiv tid för makarna med småbarn och arbete med det egna företaget. Astrid skötte kontorsarbetet och hon arbetade även i butiken, vilket hon fortsatte med fram till hennes pensionering 1991.

Astrids stora intresse var att läsa och hon tyckte också om att skriva. Hon hade ett brett intresse för kultur, historia och samhällsfrågor och diskuterade gärna olika ämnen. Hennes bokhyllor var välfyllda och hon var en flitig besökare på biblioteket. Med sitt gedigna intresse för människor och människors villkor ägnade hon sig mycket åt släkt- och bygdeforskning.

Sin barndoms by fanns alltid närvarande och hon kunde berätta målande om människor, händelser, utveckling och förändringar. Hon satte också stort värde på handens arbete. Sina engelska studier fick hon stor glädje av. Hon översatte och forskade bland annat kring bevarade amerikabrev till och från utvandrade järvsöbor. Det ledde också till en mångårig brevväxling med Geneva Olson, en ättling till Jonas Svensson, hedbergarpräst från Svens i Säljesta som utvandrade till Amerika 1867. I artikeln Hedbergianerna i 1800-talets Hälsingland. Religiös turbulens med väckelse och uppror, i Hälsingerunor 2006, skriver författaren Börje Björklund att Astrid har ”förtjänstfullt bidragit till forskningen omkring hedbergianernas liv i såväl Hälsingland som i USA”. Hon medverkade också i arbetet med boken om Säljesta, utgiven 1993 i Järvsö hembygdsförenings byabokserie. Även i Olle Hamrebjörks bok Utvandringen från Järvsö 1849-1929, från 2003.

Från 1963 har Astrid också varit hantlangare och inredare i familjens byggen, först stugan efter Ljusnans strand, sedan villan på Öster och husen i Vintergatsbyn. Betydelsefulla platser som samlat familj, släkt och vänner och gett oförglömliga goda minnen. För Astrid var det viktigt att hålla igång, röra sig, äta och leva sunt. I åratal cyklade eller promenerade hon ansenliga sträckor varje dag.

Sedan 2019 blev livet annorlunda. Efter ett långt liv tillsammans med sin älskade Gustaf blev hon änka och det kristallklara minnet och orken började svika.

Astrid lämnar ett stort tomrum och stor saknad efter sig. Vi minns med tacksamhet vår godhjärtade, kloka, kunniga mor, mormor, farmor, gammelfarmor och svärmor som alltid fanns där för oss med sitt ljus och sin värme, sitt intresse, hoppfullhet och styrka, en sol i våra hjärtan helt enkelt.

Barnen med familjer