Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord Anna Rask

Anna Rask, Hällsätter, Hälsingtuna har, som tidigare meddelats avlidit. Hon blev 92 år. Barnen Ann-Margreth, Sture och Lena med familjer sörjer henne, liksom släkt, vänner och församlingsbor.

Anna kom från en kyrkligt aktiv Hälsingtunafamilj, fadern Petrus Brolin i Finflo var kyrkvärd.

Anna var sedan 2002 änka efter kyrkoherden och kontraktprosten Gustaf Rask.

Anna var ett stort stöd för maken under hans år som präst i Forsa-Hög, Delsbo och Hälsingtuna församlingar.

I början av deras bekantskap inspirerade hon honom att välja prästbanan.

Utöver omsorgen om familjen var handarbete, vävning och sömnad hennes stora intressen. Tänk alla gardiner hon vävt till församlingshem och kyrkor i Hälsingtuna församling, alla dukar hon vävt och broderat till syföreningsauktionerna under årens lopp.

Under hennes tid som prästfru fanns det fem syföreningar i församlingen. Missionssykretsen låg henne speciellt varmt om hjärtat. Hon var den tredje generationen. Svenska kyrkans mission var också ett ändamål som hon kände starkt för.

Annas stora avkoppling under sensommar och höst var bärplockning. Då fyllde hon såväl familjens som andras behov av hallon, blåbär och lingon. Anna var som person mycket generös. Omtanken om medmänniskan gick alltid före de egna behoven.

Anna var varmhjärtad, gästfri och vänfast. Tålmodig. Hon besatte en stillsam humor.

Anna var trogen sin hembygd – Hälsingtuna – under hela sitt liv så när som på cirka tio år då maken studerade och tjänstgjorde i andra församlingar.

Anna var en prästfru av den gamla stammen – med en öppen prästgård. Församlingsarbetet vilade på frivilligbasis.

Tack för din varma vänskap!

Margareta Johansson

Hälsingtuna/Hudiksvall