Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord Anna Bäckman – en glad och öppen person

Ann-Britt Strömvall och Sven-Erik Bäckman skriver ett minnesord över Anna Bäckman från Bro, som tillbringade mycket tid i Näsbyn, Långhed.

Vår kära mor Anna Bäckman, Bro har i en ålder av 94 år stilla somnat in. Närmast anhöriga är dottern Ann-Britt och sonen Sven-Erik med familjer.

Anna föddes 1926, i Hanhals utanför Kungsbacka som första barn till Hilma och Johan Andersson. Senare föddes också brodern Hilding. Föräldrarna arbetade på olika större gårdar i Halland. Det kom att bli många flyttar under Annas uppväxt, något som troligtvis kom att prägla Anna som person. Det blev närmare tio uppbrott under en tjugoårsperiod.

Anna var i grunden en glad och öppen person och med en förmåga att knyta nya kontakter. En ny trygghet infann sig i Annas liv när hon träffade och bildade familj med Albin. Även nu blev det några flyttar innan Anna och Albin 1976 fann det hem i Bro som de skulle bli trogna. (Maken Albin gick bort 2003.) Marklägenheten med rosor, stor rabatt och på senare år också björnbär, som påminde om Annas barndom, blev det trygga hem hon längtat efter.

"Borta bra men hemma bäst" stämmer väl överens med hur Anna såg på tillvaron. Maken Albins hemgård i Näsbyn (Långhed, Hälsingland) blev också en kär hemvist varje sommar och även här fann Anna nära vänner. "Vad får jag bjuda på?" var en fråga man alltid fick när man trädde in i Annas hem.

Kärlek och omsorg gav Anna i överflöd. Anna levde med i sina barns, barnbarns och barnbarnbarns liv in i det sista. Sista åren tillbringade Anna på Norrgården, Bro och även här fann hon vänner både bland boende och personal. Anna hade en förmåga att uppskatta det enkla och fick på så vis ett rikt liv.

Anna var lätt tycka om och även om saknaden är stor är vi tacksamma för att Anna fick ett lugnt och fint avslut på sitt liv.

Ann-Britt Strömvall och Sven-Erik Bäckman