Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord, Andreas Terént

Andreas föddes i Rörbäcksnäs – förlöstes med tång i hemmet av läkaren från Lima – långt från något sjukhus. Fadern var präst och modern hemmafru. En syster föddes tre år senare. Lagom när Andreas skulle börja på gymnasium flyttade familjen till Falun. Han fick där så goda betyg att han fritt kunde välja utbildning. I gymnasieklassen sista året gick också Birgitta. De blev ett par för livet och fick två barn och fyra barnbarn. Guldbröllopsdag var tre dagar innan Andreas avled den 2 januari, 72 år. Han hade i två år en lungcancer (icke rökare), men kunde ändå vara aktiv både fysiskt och socialt under större delen av sin sjukdom.

Annons

Andreas var läkare, satte Söderhamn på världskartan genom sin forskning om stroke, blev professor och var en av de läkare i Sverige som gav möjligheten till ett friskare liv, efter en stroke.

Andreas läser till läkare på Karolinska Institutet i Stockholm. Han blir amanuens på anatomiska institutionen, får möjlighet till forskning om nervsystemet för ett avhandlingsarbete. Men, handledande professor avlider hastigt så det blev ingen forskarkarriär – då.

På vägen till läkare vikarierar Andreas. Gävleborg med Hälsingland blev aktuellt då den äldre generationen hade ställe med trädgård och båt i Söderhamn.

Första tjänsten blir där som vikarierande provinsialläkare.

Vid ett andra vikariat, 1974 på medicinkliniken vid Gävle sjukhus sker en händelse av betydelse för Andreas val av specialitet. En ung man inkommer akut med tilltagande problem på balans, seende och medvetande, som vid slaganfall (stroke). Patienten får snabbt andningsstillestånd och avlider. Dödsorsak var propp i hjärnan. På den tiden gjordes inte akuta utredningar och fanns inga klara behandlingar. En notis i Läkartidningen om ett program för stroke i USA ger Andreas idéer om hur stroke skulle kunna utredas och behandlas. Så han startar en vetenskaplig studie om förekomsten av stroke och TIA (förtecken på stroke) i Söderhamns kommun från 1975 och fram till 2003. Han söker tjänst på medicinkliniken vid Akademiska sjukhuset (Ackis) i Uppsala med tankar på forskning om stroke, en doktorsavhandling och fortsatt specialistutbildning inom intermedicin. Så – nu, juni 1980 promoveras Andreas till medicine doktor.

Till Söderhamn återvänder Andreas 1981 som överläkare på medicinkliniken och tjänstgör där sammanlagt 13 år. Forskningen om stroke fortsätter på en nyinrättad strokeenhet. Studien om stroke har blivit alltmer uppmärksammad internationellt för sin noggrannhet, för att WHO-definitionen av både stroke och TIA användes och att alla fall letades upp, även dödsfall utanför sjukhuset. Personal, alla kategorier, var involverade. Andreas möter alltfler forskare, över världen, både på kongresser och på besök till Söderhamn.

Tjänsten var dock inte bara forskning och att sköta specialistsjukvård, utan också möta förändringar i Landstingets organisation: Chefsläkarna för medicin (Andreas) och kirurgi i Söderhamn ålades 1994 att planera för egen nedläggning av Söderhamns sjukhus. Massdemonstrationer och möten räckte inte för att Söderhamnarna skulle få behålla sitt akutsjukhus.

Andreas har fått förfrågan från Akademiska sjukhuset för att där utveckla strokevård; han blir docent, överläkare och akademisk lärare.

Stroke, Rädda hjärnan, blir akutfall, SOS-alarm, helikoptertransporter, tidig behandling, rehabilitering, akupunktur och mobilisering. Riksstroke, Vetenskapliga rådet, Strokeförbundet, styrelsen för Stroke Riksförbund är enheter där Andreas medverkade. Han skriver en bok om stroke, vinner pedagogiska priser och blir adjungerad professor i medicin vid Akademiska sjukhuset.

Andreas var alltid aktiv med sporter och friluftsliv och hade intresse för en hälsosam livsstil. Han sprang gärna varje dag. Vi var ofta ute i naturen för fågelskådning bland annat tjäderspel. Dold talang var: svenska fiskar.

Staffan Reinius, Leif Ekman och Elisabet Breig Åsberg, vänner och arbetskamrater i Söderhamn.