Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord Åke Engberg: Hudiksvall har blivit en kulturperson fattigare

Hudiksvall har blivit en kulturperson fattigare, förre gymnasierektorn Åke Engberg har lämnat oss vid 87 års ålder.

Åke var en sann humanist, beläst, kunnig, framför allt om skönlitteratur. Förutom sin gärning som lärare och rektor vid Bromangymnasiet, forskade han bland annat om Knut Hamsun, vilket resulterade i intressanta föredrag.

Men hans främsta gärning var nog ändå den studiecirkel om nordisk skönlitteratur, som han ledde under 40 år, från 1973 till 2013, då Marianne Kivimäe övertog ansvaret. Cirkeln var en del av den verksamhet, som Hudiksvalls avdelning av Föreningen Norden erbjöd sina medlemmar.

Cirkelns inriktning var och är fortfarande ambitiös. Åke ville få deltagarna att läsa romaner av värde, en blandning av klassiska och moderna verk. Föreningen Nordens vänortsarbete med Namsos i Norge, Maribo i Danmark och Kaskö i Finland erbjöd resor dit, och Åke deltog flitigt, köpte böcker på norska och danska för cirkelns räkning. Man läste verk från samtliga nordiska länder, och när de baltiska länderna slapp Sovjetunionens ockupation, lästes böcker därifrån, liksom Nobelpristagare.

Mellan 10 och 15 personer deltog i cirkeln ungefär en gång i månaden, man behandlade en bok som alla läst, oftast föreslagen och mycket omsorgsfullt förberedd av Åke. Trots att han var noga med struktur och kvalitet på samtalen, var det högt i tak med livliga diskussioner och många glada skratt. Kanske uppskattade man mest, att deltagarnas ofta hade helt olika uppfattningar av samma verk, något som berikade den egna läsningen. "Ibland undrar jag om vi har läst samma bok", ansåg en person i cirkeln.

Att cirkeln levde vidare, år efter år, bevisade hur mycket den uppskattades av deltagarna, vilka naturligtvis skiftade en hel del. Ingen marknadsföring behövdes, djungeltelegrafen räckte för att värva en ny person, när någon lämnat sin plats. Somliga fanns med under lång tid, cirkelns fasta lilla kärna, som till exempel Gösta Lind, mångårig ordförande i Föreningen Norden, innan han tragiskt omkom i en trafikolycka. Med fast hand ledde Åke arbetet utan att tröttna, och när han 2013 lämnade över ansvaret för cirkeln till Marianne Kivimäe, hade man diskuterat sig igenom omkring 300 böcker.

Vi som har varit cirkeldeltagare är djupt tacksamma för alla värdefulla och givande möten som Åke möjliggjorde. En unik människa har berikat våra liv tack vare sin outtröttliga insats.

Marianne Kivimäe