Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord Åke Berglund – ständigt på väg mot framtiden

Stefan Nilsson skriver ett minnesord över Åke Berglund, kyrkoherde i Harmånger och Bergsjö.

Åke Berglund var född i Skellefteå 1946, tillbringade sin tonårstid i Gävle, studerade i Uppsala och var verksam som präst i Uppsala och Härnösands stift. Efter en tids sjukdom avled han i sitt hem i Harmånger den 23 mars. Åke sörjs av sin maka Anna-Lena samt barnen Helena, Henry och Hanna-Karin, sin bror Harry samt av många släktingar och vänner.

Åke kom från en arbetarfamilj. Hans far Elof var järnvägsarbetare, hans mor Safira var sömmerska och städerska. Familjen gick ofta i kyrkan i Skellefteå. Både hemma och i kyrkan fick Åke de intryck som senare ledde honom till teologiska studier och till ett liv som präst. I kyrkan stiftade han bekantskap med musiken och livet igenom spelade han mycket orgel och piano i de mest skiftande sammanhang.

När familjen på sextiotalet flyttade till Gävle fick den unge Åke göra ett byte av skolform som krävde mycket. I Skellefteå hade man infört Enhetsskolan. I Gävle fick han börja i den äldre skolformen realskola. När den var avklarad läste Åke in första årskursen av gymnasiet över ett sommarlov. Bland annat fick han tentera latin för att hoppa över första ring och börja i L 2 IV. Han tog studenten vid Vasaskolan i Gävle våren 1966.

Åke Berglund blev hösten 1966 student i Uppsala. Studier var hans glädje hela livet. Han var något av en samlare av kompetens på olika områden, till exempel historia, psykologi, organisationskunskap, de flesta nivåer av körkort, it, musik. Alla studier han bedrev lät han noga dokumentera. Den sista kurs han deltog i var från sjuksängen, via zoom och den hette Franska 2.

Prästvigningen skedde i Uppsala i advent 1970 och i advent 2020 firade han med två prästvigningskamrater via nätet 50 år som präst. Han tjänstgjorde bland annat i Voxna, Jättendal, Harmånger, Uppsala stift, Härnösands stift, Bergsjö, Backe och Attmar. Som pensionär åtog han sig vikariat både som präst och kyrkomusiker.

Den 5 jan 2021 firade Åke och Anna-Lena guldbröllop Anna-Lena är av samma ull som Åke, rast- och restlöst, verksam och engagerad i kyrka och samhälle. De hade stor förståelse för varandra i detta och stöttade varandra. De tre barnen, deras respektive och barnbarnen var hans stolthet och glädje.

Utanför prästtjänsterna engagerade sig Åke i flera föreningar och i politiken. Sålunda var han aktiv som KD-politiker i Nordanstigs kommun samt en tid ersättare i riksdagen, mångårig medlem i Tempelriddarorden samt på senare tid en ivrig medlem av RPG, Riksförbundet Pensionärsgemenskap. I dessa sammanhang ville han medverka till att skapa former för verksamhet som passade även i mindre samhällen och bygder. Han var outtröttlig, när det gällde att skaffa pengar och andra medel till dessa verksamheter.

I sitt privata liv utvecklades han till sådant som han verkligen inte var från början: båtintresserad, sjöfarare, fiskare, pilgrim, djurvän omgiven av hästar, ofrivillig hundvakt med mera. Men framför allt var han en passionerad bilåkare, ständigt på väg till något. Skulle man söka efter ett sammanfattande motto för Åke skulle det kunna vara ”på väg”. Åke var ingen bakåtblickande nostalgiker. Han var på väg mot framtiden och evigheten med förväntan.

Stefan Nilsson, kamrat sedan skoltiden på Vasa