Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minneslund i Nianfors

/
  • Om allt går som tänkt, ska kyrkogården i Nianfors få en minneslund redan i vår.

Enånger-Njutångers församling vill bygga minneslund på den nya kyrkogården i Nianfors. Församlingen har skickat sin ansökan till länsstyrelsen, och hoppas på snar handläggning. När sommaren står för dörren nästa gång vill man kunna inviga minneslunden.

Annons

Kyrkan i Nianfors stod klar år 1797, och Nianfors har idag två kyrkogårdar. En riktigt gammal, och en nyare som togs i bruk under 1940-talet. Det är på den kyrkogården, som församlingen ny vill anlägga en minneslund.

– Det finns ett behov, och nu har vi under en tid utrett var på kyrkogården den ska vara. Kyrkogården i Nianfors är stenig, och vi har kommit fram till att minneslunden ska ligga på den allra stenigaste delen, i det nordostliga hörnet, berättar kyrkoherde Pär Stenberg.

Under årens lopp har det alltså dykt upp önskemål om en minneslund i Nianfors. Inga nya gravar tillkommer på den gamla kyrkogården, däremot har man möjlighet att sätta ned urnor i en redan befintlig familjegravar. I takt med att kremering blir vanligare, ökar också efterfrågan på nya lösningar. Personer som bor i Nianfors, eller har anknytning till bygden, vill ha samma valfrihet som man har på andra ställen, konstaterar Pär Stenberg.

– Nu har vi en ritning, på en ganska enkel minneslund. Det blir en del markarbeten: eftersom området är stenigt, är det väl mest troligt att vi lägger på en del jord, och så ska det finnas en ljusbärare i minneslunden. Vi hoppas att allt ska vara klart under den senare delen av våren.

Mer läsning

Annons