Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesfond på Mössön för unga musiker: "Det känns mer som pappa"

Mössöns byalag instiftar ett musikstipendium till Bengt Ohlssons minne tillsammans med hans familj. Priset ska vara en uppmuntran för musikintresserade ungdomar och delas ut i samband med Mössöns visfestival.

Läs mer: Minnesord Bengt Ohlsson

– Pappa var med och startade visfestivalen och det känns skönt att göra något som känns som honom. Pappa var mer för att ge till ungdomar än att stödja cancerforskningen, även om det också är viktigt, säger sonen Erik Ohlsson, som själv är arrangör av musikfestivalen Hudikkalaset.

Läs mer: Mössöns visfestival får mer stjärnglans

Det var cancer förra sommaren tog Bengt Ohlssons liv vid 59 års ålder. Han var uppvuxen i Njutånger. Tillsammans med hustrun Birgitta, bördig från Enånger, hade familjen fritidshus på Mössön och bostad i Stockholm. Han var under en period produktionschef på Nord Malt i Söderhamn, och blev senare koncernchef för Viking Malt.

– Bengt hade alltid gitarren med sig, även på sina tjänsteresor. Han älskade visor och sjöng så ofta han kunde, berättar Birgitta Ohlsson.

Läs mer: Py Bäckman dragplåster på Mössön

Mössöns visfestival kom till genom att Bengt Ohlsson och några andra i Mössöns byalag spelade tillsammans, men arrangörerna ville att festivalen skulle växa. I fjol kom 500 besökare till festivalen som haft artister som Staffan Hellstrand och Py Bäckman.

Den 16 juli är det dags för Mössöns visfestival och då kommer Bengt Ohlssons minnesfond att dela ut 10 000 kronor. Den som får ta emot priset ska vara 20 år eller yngre och ska ha en koppling till Hudiksvall, men behöver inte vara bosatt i kommunen.

Redan vid förra årets visfestival startades insamlingen till fonden och där finns nu pengar för att dela ut stipendium under några år framöver. Det går att ansöka om priset via Mössöns byalags hemsida.

– Det behöver inte vara en musiker som får priset. Någon kanske vill göra en visfestival eller producera musik i datorn. Det är ju vad musicerande kan innebära idag, säger Erik Ohlsson.