Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minneord, Arne Bengter, Hudiksvall: Hans konstruktioner finns bakom många fastigheter i länet

Arne Bengter, Hudiksvall, har avlidit drygt en månad innan sin 98-årsdag.

Arne Bengter växte upp som den sjunde och yngste av syskonen Bengter på Kronbodgatan 26 i Hudiksvall.

Efter avslutad grundskoleutbildning började Arne som chaufför och rörarbetare på sin fars firma J A Bengters rörläggeri, som senare blev familjeföretaget Bengters rör AB.

Han vidareutbildade sig till VVS-ingenjör under krigsåren 1940–1943 på STI, Stockholms tekniska institut.

Efter utbildningen fortsatte han som teknisk chef och VVS-konsult.

Arne har varit med och konstruerat många fastigheter runt om i Hudiksvall, ett axplock är höghusen på väster, Sundins fabriker, Hiab:s kontorsbyggnad och vissa av fabriksbyggnaderna, sågbyggnad i Iggesund, elverkstad i Strömsbruk, Bil & Buss bilverkstäderna i Ljusdal och Bollnäs. Tunbacka servicehus, hyreshus i kvarteret Milstolpen, samt den första villan i Hudiksvall med enbart golvvärme som uppvärmning.

Den längst bort belägna vvs-konstruktionen gjordes 1968, ett projekt i ett missionshus i staden Holsteinsborg på Grönland, dit Arnes bror Knut själv reste och utförde en värmeinstallation.

Arne arbetade i företaget Bengters rör i 50 år tills han gick i pension.

Han var medlem i Hudiksvalls Hantverksförening i många år och fick veterantecken. År 1950 fick han mästarbrev i VVS-yrket. Han var medlem i Svenska Turistföreningens norra krets, och Skidfrämjandet, som senare som blev Friluftsfrämjandet, Naturvännernas förening, Hudiksvalls fågelklubb, Föreningen för främjandet av fågellivet i Lillfjärden, där han dessutom var kassör och fågelskötare i många år. Han började som 16-åring och höll på livet ut. Han blev dessutom utnämnd till hedersmedlem i föreningen.

Politiskt deltog han en tid i taxeringsnämnden i dåvarande hälsovårdsnämnden där han slutade vid kommunsammanslagningen.

I början av 1950-talet köpte Arne och Mariann en sommarstuga i Skålbo ute i Lingarö, där han ägnade mycket av sin fritid åt bland annat nätfiske och bad tillsammans med hustrun Mariann och deras tre barn.

Arne var en flitig motionär med dagliga promenader runt om i Hudiksvall, som oftast avslutades på Dackås konditori tillsammans i goda vänners lag.

Han var dessutom en god tennisspelare och var medlem i Hudiksvalls Tennisklubb. Han hade många fina framgångar runt om i distriktet. Arne spelade tennis ända tills han var 78 år. Han sågs som en flitig deltagare i motionsgymnastiken på Idrottshallen varje lördagsmorgon.

Han var även duktig att slöjda, och han har gjort många olika alster, bland annat fina stånkor som ibland delades ut som presenter.

Arne kunde också spela munspel och dragspel, munspelet tog han gärna fram i olika mindre sammankomster.

De sista åren har ha bott på Tunbacka servicehus med hustrun Mariann, men blev änkeman år 2017.

Närmast sörjande är familjen, de tre barnen, åtta barnbarn och sju barnbarnsbarn.

För familjen

Bengt Arne Bengter