Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ministern hyllar stintan

Det stärkta djurskyddet får landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) att applådera det rullande slakteriet. Men statliga bidrag för att få fler köttbönder att satsa är inte aktuellt.

Att transporterna nu kan bli kortare eller obefintliga vid slakt, är mycket välkommet tycker Eskil Erlandsson som klappar händerna åt Hälsingestintans satsning.

– Dagens slaktmetoder innebär ofta både långa transporter och stress för djuren. Det kan ju påverka både djuret och produkten som kommer från det, säger han.

Varför har det inte satsats på mobila slakterier tidigare?

– Det finns nog ett antal skäl. Det har gjorts försök som inte har lyckats, men då kan det ha varit att man inte har utnyttjat anläggningarna året runt och då har kostnaden för slaktat djur blivit för hög.

Satsningen ligger på totalt 50 miljoner för Hälsingestintan. Men trots att fördelarna är många enligt landsbygdsministern, finns det inga planer på att ge statliga bidrag till de producenter som väljer att satsa på rullande slakt.

– Den här typen av verksamhet ska i all huvudsak vara privatfinansierad precis som vilket annat företagande som helst. Sen kan ju staten hjälpa till, som vi har gjort genom att sänka besiktningskostnaderna. Det har vi anslagit drygt 100 miljoner kronor till, säger Eskil Erlandsson.