Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minister hyllade satsning

Det bjöds på mycket glädje när satsningen på en samlad psykenhet vid Hudiksvalls sjukhus formellt invigdes på onsdagen.

Det kändes lite som ett kringresande sällskap när socialministern, landstingspolitiker, chefer, särskilt inbjudna och press vandrade runt på sjukhuset som visades från sin bästa sida.

Bland annat målade narkosläkaren Jan Hedenmark upp visionen för de närmaste åren när det gäller den kommande sterilgodshanteringen, dagkirurgin, preoperativa torget, patienthotellet och dialysavdelningen.

Men mest handlade dagen om nya psykiatrin.

Kristdemokraten Göran Hägglund konstaterade att det fanns ofantligt mycket arbete bakom att få till den nya enheten och tyckte att han nu fick vara med i den roligaste delen, invigningen.

– Psykiatrin har varit satt på undantag i flera decennier, sa han vid invigningstalet och påminde om den psykiatrireform som genomfördes på 1980-talet, en reform som inte klarade att säkerställa vården för många patienter.

Helena Björkman, chef för division diagnostik, gick omkring med ett leende i lokalerna. Att det för tre år sedan var en byggarbetsplats verkar avlägset.

– Det är fantastiskt roligt att det äntligen är klart. Det är otroligt viktigt för barnpsyk som under lång tid haft trånga och undermåliga lokaler, summerar hon.

Största fördelarna ser hon i den samverkan och de kontaktytor som skapas.

– Det ger goda förutsättningar att vårdkedjan ska fungera. Det är en härlig känsla.