Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minister försvarar Lööf-böcker

Nu ger sig Aida Hadzialic (S), gymnasie- och kunskapslyftsminister, in i debatten kring författaren och illustratören Jan Lööfs böcker.

"Hade jag haft barn hade jag nattat dem med hjälp av Jan Lööf. Vi behöver dra lärdom av vår historia, inte censurera den", skriver hon på mikrobloggen Twitter.

TT har skickat en förfrågan till Aida Hadzialic om hon vill utveckla detta i en intervju, men hon låter via sin pressekreterare hälsa att hon "redan uttalat sin tydliga åsikt" på Twitter.

I går rapporterade Dagens Nyheter att förlaget Bonnier Carlsen har granskat Lööfs barnböcker "Morfar är sjörövare" och "Ta fast Fabian" och anser att de innehåller "stereotypa skildringar av andra kulturer".

– De har ställt ett ultimatum. Antingen måste jag rita om böckerna, eller så kommer de inte att ges ut längre, sa Jan Lööf till tidningen.

Eva Dahlin, litterär chef på Bonnier Carlsen, säger att förlaget ännu inte har tagit ställning i frågan utan att det "pågår en diskussion" och att "en möjlig lösning var att han skulle rita om".