Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minister för en dag

Eleverna på Bromangymnasiet fick på måndagen prova på hur det är att styra ett land. Minister för en dag heter rollspelet som genomförs i syfte att lära sig mer om utrikespolitik och säkerhetspolitik.

Annons

Eleverna representerar fem länder i den fiktiva Gröna Havsregionen. Även om länderna är fiktiva så har de förebilder i verkligheten, exempelvis liknar Estigi en neutral välfärdsstat som Sverige eller Schweiz, Dometo ett afrikanskt land och Bati en militärdiktatur som Nordkorea.

– Vi tänker satsa på jordbruk, turism och försvar, säger Dometos delegat Anna Johansson när hon läser regeringsförklaringen som eleverna har skrivit.

– Okej, ni har en svältande befolkning och svår torka, men det är försvaret ni ska satsa på, konstaterar Philip Wendahl, spelledare från Folk och försvar.

Han ler och eleverna börjar fnissa lite, det råder en lättsam stämning i lokalen.

Gröna Havsregionen skakas av en hel del konflikter och eleverna ställs inför utmaningar som svältkatastrofer, terrorattentat, gränsoroligheter med mera. Det gäller att förhandla och skriva avtal, skicka pressmeddelanden och medverka i nyhetssändningar för att förklara och försvara sina beslut.

– Vi är det rikaste landet och samvetet i regionen och just nu tänker vi mycket på miljön, berättar Linn Bjernfalk, minister i Estigi, och tillägger:

– Det är roligt att vara med, man får se hur det är att styra ett land.