Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mingel med Miljöpartiet på Torön

Miljöpartiet i Ljusdal bjöd in allmänhet och medlemmar till ett möte på Torön den 14 juli. Många intresserade dök upp för att få information om de avhopp som har drabbat oss den senaste tiden och för att få veta mer om vad vi anser om vindkrafts- och skogspolitik i Ljusdals kommun. Vi är tacksamma för att så många är engagerade i kommunpolitiken vilket ger oss möjlighet att bli bättre på att framföra den politik som ni väljare och medlemmar vill att vi ska jobba för!

Vi började med en promenad på Torön för att se och höra om Fredrik Robertssons fågelholksprojekt. Han har tillverkat och satt upp vackra holkar och det har han gjort på ett sätt som ska påminna oss människor om att vi också är en del av det ekologiska kretsloppet och att alla arter är beroende av varandra. Plötsligt dök det upp två lärkfalkar som vi kunde lyssna på och beskåda och det såg ut att kunna vara en hane som möjligen överlämnade ett byte i luften till honan – en mäktig upplevelse!

Så kom vi in på skogspolitik i allmänhet och i synnerhet Ljusdals kommuns brukande av de kommunalt ägda produktionsskogarna. Vi i Miljöpartiet anser att skogsbruket måste anpassas så att koldioxidutsläppen minimeras och att artutrotningen stoppas. Ljusdals kommun har en förhållandevis hög andel träd över 120 år, något som gör att förutsättningarna är mycket goda att föregå med gott exempel och ställa om till ett mer lönsamt och framför allt ekologiskt hållbart kontinuitetsskogsbruk och lämna den sorgliga kallhyggesepoken bakom oss.

Torönkrog hade dukat upp en mycket god grön buffé i sin festvåning som vi åt tillsammans innan det var det dags för Tony Persson från Naturskyddsföreningen Ljusdal att berätta om problematiken runt vindkraften.

Gävleborgs län har bara tre små områden kvar som kan kallas för urskog och dessa utgör tillsammans en yta av 0,005 procent av de urskogar som en gång fanns. Av dessa urskogsområden beräknas hälften, 30 hektar, finnas i Ensjölokarnas naturreservat som ligger intill Ribergets planerade vindkraftspark. Det gäller att finna en balans mellan det akuta behovet av kretsloppsanpassad energi för klimatets skull och värnandet av naturhänsyn och inte minst de närboendes behov och upplevelse. Vi politiker måste arbeta vidare för att balansen ska säkerställas!

Till er som drev en anonym kampanj och uppmuntrade folk att ”samlas och stör ut mötet” kan vi meddela att ni är polisanmälda. Vi vill gärna diskutera era påståenden men för hot finns det ingen plats i vår demokrati!

Anna-Karin Cavallin

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel