Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mindre gatuvåld med tidig hemgång

Överservering på krogarna ökar våldet.

Annons

Ju tidigare krogen stänger, dess färre slagsmål blir det. Det visar en omfattande norsk undersökning, där serveringen har skett fram till klockan tre på natten. I Hudiksvall bekräftar Josef Wiklund, chef för den brottsförebyggande enheten, att iakttagelserna stämmer.

Även i Hudiksvall finns det önskemål bland krögarna, att få ha öppet och servera alkohol åtminstone fram till klockan tre. Hittills har polisen avstyrkt, säger Josef Wiklund:

– Jag brukar hänvisa till risken för ökat våld, om folk får en timme till på sig att dricka.

Över en period av tio år har sambandet mellan krogarnas öppettider och antalet våldbrott undersökts, i 18 norska städer. Många bråk, med mer eller mindre allvarliga följder, uppstår utomhus när krogen har stängt och gästerna kommer ut på gatan.

– Ordningsvakterna gör ofta bra insatser för att förhindra bråk inne på krogen. Men det sker också en viss överservering inne på krogarna, man ser ofta att folk kommer ut och är för berusade. Och 80 procent av våldsbrotten sker under helger, och under påverkan av alkohol. Klockan två är en ganska lagom tid att avbryta festandet, konstaterar Josef Wiklund.