Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mina skriver om det svåra

Nu i maj kom Mina Hanssons andra roman "Vad som än händer" ut, en bok om tonåringen David som för allt i världen inte vill avslöja sin homosexualitet. På Pride kommer Mina Hansson att finnas i Söderhamns Stadsbibliotek på lördagen och berätta om sina böcker.

Mina Hansson har skrivit så länge hon kan minnas och redan som elvaåring bestämde hon sig för att bli författare. 2015 kom debutromanen "Utan ord" som handlar om social fobi, något som Mina Hansson själv har erfarenhet av.

– Det är viktigt att prata om psykisk ohälsa. Jag skrev boken för att kunna gå vidare, det var lite som självterapi. Det var skönt att få ut alla tankar till en bok. Men jag skrev också för att skapa förståelse för andra om vad det innebär att ha social fobi, säger hon.

För Mina Hansson vet hur det är att leva med social fobi. Hur ångesten som dyker upp i de mest opassande sammanhang och hur tankarna begränsar livet. Nu kan hon hantera det och vill hjälpa andra att också göra det. Efter att boken getts ut fick Mina Hansson fin respons.

– Många har hört av sig och tackat. Det finns en del facklitteratur om social fobi, men inte mycket skönlitterärt. Jag hade själv önskat att det fanns en bok i det ämnet när jag var tonåring, berättar Mina Hansson.

Nu i maj kom hennes andra roman "Vad som än händer" ut, om David som börjar gymnasiet och som inte vill berätta att om sin homosexualitet.

– David ska precis börja på gymnasiet i Gävle. Det är en kille som drar sig undan, han är rädd att bli sårad och vill vara ifred. Men klasskamraterna försöker envist få med David i gruppen. David är homosexuell och vill inte att det avslöjas, säger Mina Hansson.

Boken om David har redan fått en uppföljare som Mina Hansson hoppas kunna ge ut inom kort.

– Jag älskar att skriva och det har blivit några romaner och många, många noveller. Två romaner har jag fått utgivna, det är kul.

Mina Hansson är uppvuxen i Stugsund och bor sedan 2006 i Falun. När hon inte skriver arbetar hon som barnbibliotekarie.

– Det ska bli roligt att komma tillbaka till Söderhamn och visa upp mina böcker, säger hon.