Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Mina föräldrar borde få ett pris"

Linus Wallberg i Valbo föddes med gomspalt och hjärtfel. Vi berättade om familjens svårigheter i en artikel 2005.
Nu när Små & stora firar tio år återvänder vi för att se hur Linus mår i dag.

Linus Wallberg fick en tuff start i livet. Han var bara tre månader när han gjorde sin första hjärtoperation. Under de första levnadsåren var Linus dessutom kopplad till en maskin som mätte syrehalten i blodet och signalerade när syresättningen sjönk. När jag träffade honom för första gången var han tre år och hade genomgått flera operationer. Trots det sprang han omkring som ett yrväder mellan rummen och utstrålade både energi och glädje.

– Jag känner fortfarande av hjärtat och kan få andningsuppehåll när jag är förkyld. Men jag kan leva ett normalt liv, säger han.

I dag är han en 13-årig teknikintresserad DJ som arrangerar välgörenhetsdiscon.

Under hela uppväxten har Linus haft ett lågt immunförsvar och därför varit sjuk väldigt ofta.

– Han har tillbringat mycket tid på sjukhus men det medicinska är bra nu, säger mamma Katarina Nyblom.

– Det har varit tufft i skolan och han har svårt med talet och får gå hos talpedagog.

Tidigt fick Linus en resursperson på förskolan. Det har han även haft under hela skolgången.

– De har gjort ett jättejobb och alltid sett till Linus bästa. Många föräldrar med barn som har funktionsnedsättningar får kämpa, men det har vi aldrig behövt göra. Vi fick en resurs redan på förskolan. Vi är så tacksamma för det.

För föräldrarna Katarina Nyblom och Jörgen Wallberg har de här åren inneburit mycket oro och omsorg men också glädje.

– Linus är alltid så positiv och glad. Han är oftast en riktig solstråle och har ett glatt sinne. Jag är övertygad om att denna tid underlättats av att han är den person han är. Vi har troligen inte själva varit så positiva om det inte varit för den livsgnista som Linus alltid haft.

Linus är inte sen att återgälda berömmet.

– Mina föräldrar har tagit ledigt från jobbet för att kunna följa med mig till sjukhuset och jämt tagit hand om mig. De har verkligen gjort ett bra jobb, de borde få ett pris.

Senast i förra veckan var Linus på sjukhuset för att kolla hjärtat och läkarna kunde, till familjens stora lättnad, konstatera att Linus inte behövde ytterligare en hjärtoperation. Men han måste leva med sitt hjärtfel resten av livet.

Din pappa sa när du var tre år att du aldrig skulle kunna bli en elitidrottsman, är det något som du sörjer?

– Jag är inte byggd för idrott, jag är mer byggd för musik, konstaterar Linus och ler finurligt.

Musik och teknik är också något som han ägnar varje ledig stund till. Intresset föddes när Linus följde med pappa Jörgen till en kompis som är ljustekniker. Linus tyckte att det var spännande och började koppla ihop ljus- och ljudutrustningen. Alec, pappans kompis, blev förbluffad:

– Det där kan inte ens mina tekniker koppla ihop, sa han.

Linus fick en del gammal utrustning av Alec men har även genom åren köpt och fått mer utrustning. Trots sin låga ålder är han en rutinerad DJ och ljustekniker. Han har arrangerat ett antal discon, kalas och fester och samlat in pengar till välgörenhet. Förra året uppmärksammades Linus i Aftonbladets Svenska hjältar för att han hade ordnat discon och skänkt pengar till Hjärtebarnsfonden och Barncancerfonden.

– Jag känner mig inte som en hjälte, jag känner mig mer som en ljudtekniker, säger han blygsamt.

Hittills har Linus gjort närmare 150 jobb. Genom sitt extraknäck har han fått möjlighet att jobba med artister som Sean Banan, Timotej, David Lindgren, Yohio och Eric Saade.

Ibland får även Linus skriva autografer till yngre barn som känner igen honom.

– Titta där är den där DJ:n, säger de och pekar på mig.

Till hösten börjar Linus i sjuan. Men han har redan börjat staka ut yrkesplanerna.

– Drömmen vore att få jobba som ljud- och ljustekniker inom film och teater.