Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Million om ryska stjärnryktena: Det kan bli den häftigaste elitserien någonsin

Det är vida känt att rysk bandy brottas med ekonomiska problem. Det öppnar för den häftigaste elitserien någonsin, skriver Bandypuls redaktör Christoffer Million.

LÄS ÄVEN: Uppgifter: Ryska storstjärnor på väg till Sverige

Det har varit en märklig silly season så här långt. För det mesta har den känts slumrande, men i periferin har bombpotentialen legat som ett latent nervvirus med effekten att bandyfansen aldrig riktigt kunnat slappna av. Och visst har det blixtrat till med stjärnvärvningar och superlöften här under våren.

Mittfältsstjärnan Alan Dzhusojev till Sandviken, som även landat landslagsmålvakten Joel Othén, smäller högst av allt så här långt. Forne skyttekungen Patrik Nilsson till Bollnäs är också en knall, om än inte lika oväntad, och han spetsar till ett semifinalgäng som börjar likna ett mästarlag. Edsbyn har värvat två talangfulla tvillingar varav den ena, offensive mittfältaren Tuomas Määttä, sägs vara Finlands hetaste löfte någonsin.

Nu uppges också Sergej Lomanov och Nikita Ivanov vara på intåg till Sverige. Och Micha Svechnikov, så klart, men där handlar det nog snarare om fakta än något annat. LBK:s klubbchef Ola Bengtsson är kryptisk, men när det vankas presskonferens i Ljusdal en fredag i sena april är det svårt att inte tänka på den evige dynamon med 66 på ryggen.

I fallet Sergej Lomanov till Vänersborg är det locket på från klubben. Inte en bekräftelse så långt ögat och örat kan nå, men aldrig heller en dörr som stängs och bommas igen. Men så här då: Jag gör hundben av min högerarm om IFK Vänersborg inte varit i kontakt med Sergej Lomanov för att försöka ro en övergång i hamn.

Nikita Ivanov sägs välja mellan Dynamo Moskva och Bollnäs. Klubbchefen Robert Lindgren bekräftar kontakt. Den gallerprydde speedkulan som lämnade ishockeyn för bandyn för bara ett fåtal år sedan har redan blivit något av en myt i bandyvärlden, inte minst med ett namn som hämtat ur en kriminalare. Inget skulle någonsin slå Sergej Lomanov till Vänersborg, men 19-årige Nikita Ivanov skulle också få vändkorsen att snurra på arenorna runt om i Sverige.

Hur det än slutar har vi en sensationell elitserie framför oss. Det kan rent av bli den häftigaste någonsin sett till star-qualityn, nu när det verkar som att bara Erik Säfström och Christoffer Fagerström – båda till Neftyanik – försvinner över till Ryssland under sensommaren.

I dagsläget kan VSK, Villa, Sandviken och Bollnäs lyfta bucklan på podiet i Tele2 Arena i mars nästa år. En föga utstickande gissning är att det också är lagen som slutar topp fyra. Vetlanda, Edsbyn, Vänersborg och Hammarby kommer mest troligt att göra upp om plats fem till åtta. Rimligen tar Broberg och Tillberga platserna i ingenmansland medan Kalix, Gripen Trollhättan och Sirius tvingas kvala på nytt tillsammans med vad vi alla hoppas är ett fjortonde lag underifrån.

Och om Tellus tackar nej till elitserieplatsen hoppas jag att LBK åtminstone funderar ett varv till. En tänkbar trupp med bland andra Micha Svechnikov, Pär Törnberg, Marcus Wikman, Olle Sundin, Johan Berglund och en hundraprocentig Jonas Svensson får mig spontant att stötta ett försök i elitserien.