Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Milkobönder protesterar i Bollnäs och Alfta

Hemköps beslut om att börja sälja mjölk från Arla i sina butiker i Bollnäs och Alfta har fått Milkobönder tillhörande södra kretsen i Hälsingland att reagera. Och agera.

- På fredag eftermiddag genomför vi en protestaktion utanför de aktuella butikerna, säger Thomas Backan, Milkobonde i Rengsjö.

Häromdagen beslutade Milkos ledning att från och med måndag nästa vecka höja priset på dryckesmjölken med en krona per liter. Höjningen går oavkortat tillbaka till mjölkbönderna.

Ungefär samtidigt började Hemköps butiker i Bollnäs och Alfta att sälja dryckesmjölk från Arla. Anledningen till det var, enligt Stefan Larsson, butikschef på Hemköp i Bollnäs, ett beslut om att bredda sortimentet i alla sina butiker.

Att beslutet kom i samma veva som Milko aviserade sin höjning var av en ren slump, hävdade Stefan Larsson i tisdagens tidning.

Men inom Milko surnade man till och kallade till ett snabbt krismöte. Det hölls på tisdagskvällen med styrelsemedlemmar i den södra kretsen.

- Vi beslutade om att på fredag ställa oss utanför Hemköp i Bollnäs och Alfta och genomföra en protestaktion liknande den i våras, den vi kallade Bonde söker konsument, säger Thomas Backan.

Då, i våras, stod Milkobönderna utanför Coop i Bollnäs och Konsum i Kilafors och protesterade mot Arlas avtal med Coop centralt.

Då handlade aktionen mest om att informera konsumenterna om Milko och om närproducerat, öppna landskap och arbetstillfällen.

Så blir det även den här gången. Konsument söker bonde – del 2, således.

Thomas Backan tycker att Hemköp i Bollnäs ska föregå med gott exempel och ta bort Arlas dryckesmjölk ur sortimentet.

Så här säger Stefan Larsson om det:

- Vi kan inte låta olika leverantörer bestämma vilket sortiment vi ska ha. Vi måste lyssna på kunderna och de vill ha ett så brett utbud som möjligt.

Ska Milko ha monopol på mjölken?

Frågan går till Anders Norén i Alfta, ordförande i Milkokretsen i södra Hälsingland.

- Inte alls. Det vi vill med protestaktionen är att informera om att vi finns, att vi är en del av miljön, att det handlar om arbetstillfällen och om öppna landskap här i Hälsingland eller inte. Sedan är det upp till folk att själva ta ställning.

.