Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljövänligare transporter ett måste

Varken elbilar eller biobränslen kan lösa transportsektorns utsläppsproblem. Det allra viktigaste är att ställa om till andra trafikslag, framför allt från lastbilar till tåg och sjöfart.

Sverige är det land i Europa där den största andelen av befolkningen är beroende av fordonsindustrin för sin inkomst. Cirka 140 000 är anställda i fordonsbranschen inklusive underleverantörer. Sverige har den bränsletörstigaste bilflottan i Europa. Det beror på att förmånsbilregler, reseavdrag och andra skatteregler motverkar krav på bränslesnåla bilar.

Miljöpartiet har verkat för höjda koldioxidskatter, fordonsskatt relaterad till klimatpåverkan samt andra styrmedel som tar sikte på att sänka bilars bränsleförbrukning. Eldrift är inget alternativ vare sig för flygplan, fartyg eller lastbilar som utgör största delen av trafikens klimatproblem.

Biogas är säkert det bästa ämnet för de fordon som finns på marknaden i dag. Om biogasen produceras lokalt blir systemet mindre sårbart. Av de tillgängliga biobränslena bör biogas som bygger på restprodukter prioriteras främst i tunga fordon.

För att minska växthusgaserna inom transportsektorn är det allra viktigaste att minska den totala energianvändningen. Därför bör vi gå över till andra transportslag.

Men man behöver investera för att åkandet med kollektivtrafik ska öka på bekostnad av biltrafiken.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel