Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljösatsningar är lönsamt för alla

Genom att miljöcertifiera sitt företag visar man kunder och samarbetspartner att man bryr sig om miljön. Men det är också ett utmärkt sätt att spara pengar.

I Hälsingland finns i dag 54 företag som är certifierade enligt ISO14001, ett internationellt standardiserat miljöledningssystem för företag.

Alla företag kan införa ett miljöledningssystem och certifiera sig, det finns inget krav på att företaget ska tillverka miljövänliga produkter. Miljöcertifieringen gäller företagets interna miljöarbete. Med ett miljöledningssystem får företaget ett hjälpmedel som gör miljöarbetet systematiskt och effektivt. Företagets totala miljöbelastning minskar och det ger företagsledningen bra kontroll över miljöarbetet.

Det första steget på vägen mot ett miljöcertifikat är att göra en miljöutredning där man undersöker företagets miljöpåverkan, till exempel utsläpp och förbrukning av råvaror, kemikalier och energi.

– Man går igenom all form av miljöpåverkan. Något som ofta glöms bort är företagets positiva miljöpåverkan, det kan vara information till kunder eller att man har miljötjänster som en affärsidé, säger miljökonsulten Monica Niklasson som hjälpt många företag med sin certifiering.

När miljöutredningen är klar gör företaget sitt miljöledningssystem. I ISO14001 finns 55 punkter som ska uppfyllas. Till exempel ska företaget ha miljöpolicy och miljömål, alla anställda ska känna till miljömålen och alla kunder och underleverantörer ska informeras om företagets miljöpolicy och miljömål.

Ett exempel på miljömål kan vara att företaget ska minska sina koldioxidutsläpp, det är vanligt just nu eftersom det är mycket fokus på just koldioxid i miljödebatten. Monica Niklasson brukar även rekommendera företagen att minska sin energiförbrukning, då sparar de också pengar.

Just ekonomin är något som Monica Niklasson fokuserar mycket på. Hon tror det finns en utbredd missuppfattning att en miljöcertifiering kostar en massa pengar. Hennes erfarenhet visar på motsatsen.

– Om företaget fortsätter att jobba aktivt med sitt miljösystem kommer det att spara pengar.

Enligt Magnus Molin på certifieringsföretaget Semco kommer ett företag att tjäna igen kostnaden för en certifiering på tre år.

Ett miljöarbete enligt ISO14001 är en ständigt pågående process. Företaget gör kontinuerliga uppföljningar av sina miljömål och varje år görs en extern revision.