Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöresultat viktigare än prat

Svar till Birgitta Ohlsson (28/9).

Annons

Centerpartiet har sedan tidigt 70-tal varit motståndare till kärnkraft och till uranbrytning. Genom klimat- och energiöverenskommelsen finns nu en stabil politisk grund för en mycket kraftig satsning på såväl förnyelsebar energi som energieffektivisering. Det kan inte undgå någon vilken förändring som nu sker i Sverige.

Att Folkpartiet dessutom är mycket missnöjda på att deras käpphäst i klimat- och energiöverenskommelsen inte är lika framgångsrik som Centerpartiets är ett kvitto på att vi lyckats. Det planeras nämligen över huvud taget inga nya kärnkraftverk som ska kunna ersätta gamla. Det beror sannolikt på att Centerpartiet såg till att det i överenskommelsen fanns krav på att energibolagen skulle ta det fulla försäkringsansvaret och att det inte skulle bli en enda statlig krona i subvention. Björklund är nu missnöjd. Eftersom han uppenbarligen inte läste det finstilta så vill han nu omförhandla. Det är inte aktuellt för att uttrycka det milt.

Det är tyvärr så att Miljöpartiet, trots mycket prat, under hela sin existens aldrig lyckats påverka energipolitiken en enda millimeter. Nu signalerar dessutom den gamla samarbetspartnern Håkan Juholt att han mycket gärna vill göra upp med regeringen i energifrågan. Min enkla fråga till Birgitta Ohlsson blir vilken strategi MP har för att påverka den svenska energipolitiken. Att angripa Centerpartiet, som lyckats nå resultat vilka MP borde vara nöjda med, är inte särskilt konstruktivt kan tyckas. Man borde kanske lägga mer kraft på att övertyga Socialdemokraterna om att inte ännu en gång byta fot i energifrågan.

Så till frågan om uranbrytning. Det kan inte vara en nyhet för någon att Centerpartiet alltid varit motståndare till uranbrytning. Uranbrytning har vid ett tillfälle stoppats i Sverige, då med det kommunala vetot. Det är alltså en metod som vi vet fungerar. Centerstämman har nu dessutom öppnat för en nationell lagstiftning. För att få tillstånd en nationell lagstiftning krävs att regeringen beslutar tillsätta en utredning. Därefter ska utredningen remitteras och en proposition skrivas. Först därefter hamnar frågan på riksdagens bord.

Alla vet att Folkpartiet och Moderaterna inte har något emot uranbrytning. Vi kommer att göra vad vi kan för att övertyga våra koalitionspartners om att de har fel. Att Centerpartiet däremot, som Birgitta Ohlsson drömmer om, skulle fälla alliansregeringen finns över huvud taget inte på kartan.

Vi har nämligen genom alliansregeringen påverkat energipolitiken i riktning mot förnyelsebar energi mycket mer än vad Birgitta Ohlssons miljöparti någonsin gjorde när man var stödparti åt Socialdemokraterna. Miljöresultat är för oss alltid viktigare än miljöprat.

Anders W Jonsson (C)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel