Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöpartiet vill sätta upp riktmärken för barngrupper i förskolan

Miljöpartiet tycker att barngrupperna i Söderhamns förskolor är för stora. Därför har de lämnat in en motion om att sätta upp riktmärken för antalet barn per grupp.

Stora barngrupper gör att personalen inte hinner med varje barn, att ljudnivån blir för hög och att det blir svårt att planera och hålla god kvalité på verksamheten.

Läs också: Slopad 15-timmarsregel: Ingen ökad arbetsbelastning inom förskolan

Det skriver Claes B Jacobson (MP) och Karin Solum (MP) i en ny motion där de föreslår att man ska sätta upp riktmärken för hur stora barngrupperna ska vara i Söderhamns förskolor.

I åldern 1-3 vore det lämpligt med grupper på 6-12 barn och för åldrarna 4-5 år kan gruppen vara på 9-15 barn. Det är siffror som man satt upp efter Skolverkets allmäna råd för förskolan.

Läs också: Personalen om situationen inom förskolan i Söderhamn: "Det är mest synd om barnen"

Men för det behövs mer pengar. Miljöpartiet föreslår därför att barn- och utbildningsnämnden ska få en större budget och att barngrupperna ska vara nere i den föreslagna storleken senast år 2020.

Läs också: Förskollärare vill se mindre barngrupper: "Svårt att utföra sitt uppdrag nu"