Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöpartiet – stigfinnarna som gått vilse

Miljöpartiet kallar sig självt för stigfinnare.

I partiprogrammet står att läsa att partiet tagit på sig dubbla roller. "Vi är både stigfinnare och ett politiskt parti i traditionell mening. Vi är både före vår tid och mitt i den. Det är en stor utmaning."

Vi vet ju hur det funkat med stigfinnandet det senaste året.

När partiet höll kongress i Karlstad i helgen var det ett vilset parti med opinionssiffror runt fyraprocentstrecket.

Till stor del handlar det om att ett parti som spelat sin roll som snälla, sköna, gröna lirare plötsligt har blivit noggrant granskade. När Miljöpartiets partiarbetare och politik hamnat i fokus har det tydligt visat sig att partiet inte bara svävar på målet om sin egen politik utan också har stora problem med värderingar inom partiet.

Läs mer: Miljöpartiets helvetesvecka visar på partiets brister – hur länge står Löfven ut?

När partiets tid i regeringen sattes under lupp visade det sig snabbt att partiet inte är regeringsdugligt.

Under kongressen i helgen gjorde språkrören det tydligt klart att de vill ändra på den saken.

Det finns inte plats för 17 000 miljöpartisters privata ultimatum, vädjade Fridolin till ombuden på lördagen.

Det har han förvisso rätt i – men marschen mot att bli ett traditionellt, pragmatiskt parti går snabbt och går stick i stäv med uppfattningen hos många i ett parti där många medlemmar i hög grad betraktar sig som ett litet parti med utpräglad oppositionsidentitet som har som uppgift att ryta ifrån i sina hjärtefrågor.

Vad kommer dessa medlemmar att säga att Miljöpartiet fortsätter i en regering där de politiska framgångarna är få men bakslagen desto fler?

Hittills har partiet dessutom lyckats ducka i en fråga som kan bli avgörande, nämligen Vattenfalls brunkolsaffär i Tyskland

Läs mer: Nu avgör kolbiten Miljöpartiets öde

Enligt Dagens Industri, DI, ska Miljöpartiet redan i september förra året ha gjort upp med Socialdemokraterna om Vattenfalls brunkolstillgångar. Enligt källor till tidningen ska Mp därmed ha avsagt sig rätten att stoppa affären.

Några tydliga svar har Mp-ledningen ännu inte gett i frågan, men det går inte att fortsätta att ducka hur länge som helst.

Brunkolet spelade en viktig roll i Miljöpartiets valkampanj 2014. Fridolin använde till och med en kolbit som rekvisita vid debatter för att understryka riskerna med det tyska brunkolet.

Miljöpartiet kan förklara sina beslut så här långt i flyktingfrågorna – partiet kunde inte rimligtvis förutspå en utveckling på migrationsområdet av den magnitud vi såg i höstas. Men partiet kan inte rimligtvis bortförklara brunkolet – en fråga där partiet såklart vet hur det svenska ägandet av brunkolsanläggningar ser ut och hur kolet påverkar klimatet.

Sviker partiet sin linje i den frågan kan priset för att sitta i regeringen bli att Miljöpartiet försvinner från riksdagen 2018.