Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöpartiet har kraschlandat i verkligheten - den sunda insikten är att avgå

Handen på hjärtat. Det var längesedan frågan handlade om Miljöpartiets språkrör Åsa Romson och Gustav Fridolin skulle sitta kvar i 8 år. Frågan har länge cirkulerat kring ett när de båda ska avgå i förtid.

Annons

Efter en ordentlig skitvecka kallade Miljöpartiet till presskonferens. Där meddelade språkrören gemensamt att de hoppas kunna sitta kvar. Men att man bett valberedningen att se över valet av språkrör inför kongressen i maj.

Om Fridolin och Romson får sitta kvar får vi veta först om tre veckor när kongressen är över. Det skulle i så fall vara ett katastrofalt beslut för Miljöpartiet.

Partimedlemmar och väljare tänker sällan lika. Med ett sådant beslut kan Miljöpartiet hamna i en situation där organisationen talar ett språk som väljarna inte förstår. Det skulle i så fall innebära en förstärkt väljarflykt och en risk för Miljöpartiet att man trillar ur riksdagen.

Krisen för Miljöpartiet kan till viss del beskyllas media.

En rapport, Politiska mediebilden i toppnyheter 2014, från TNS SIFO är talande. Där står att läsa: "Miljöpartiet har helt undgått negativ publicitet".

Den historiska nyhetscurlingen har bäddat för ett parti som kan gå till val på uppblåsta och orealistiska vallöften. Det är förklaringen bakom den perfekta krasch, av Ny Demokrati-kaliber, som uppstår i regeringsställning.

Situationen har knappast underlättats av Romsons skandaler och förtroendekris. Vilket också påverkat Gustav Fridolin – nu med samma bottenlåga förtroendesiffror.

En skandal går att reparera. En partiledares förtroende går att förbättra. Däremot uppgiften: Rädda två språkrör, utse ny bostadsminister, verklighetsförankra partiprogrammet, regera landet och säkra 4 procent av väljarstödet.

Lägg av. Bara Miljöpartiet tror att Miljöpartiet klarar av detta. Fridolin och Romson borde givetvis begripa detta. En bättre politisk räv hade knäckt tre starköl, ringt in en falsk vab-dag och börjat närläsa platsannonserna efter ett ledigt jobb som generaldirektör.