Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöpartiet för konsekvent grön politik

Centerpartiets Anders W Jonsson kritiserar (29/9) oss miljöpartister för att inte nå resultat med vår miljöpolitik.

Miljöpartiet har ännu så länge inte ingått i någon regering och därmed är förstås möjligheterna till konkreta resultat begränsade. Vår miljöpolitik har dock påverkat opinionen och vi får fler och fler väljare och sympatisörer till skillnad från centerpartiet som nu balanserar på fyra procent gränsen till riksdagen. Så illa är det trots att Centerpartiet är en del av nuvarande regering och tidigare också ingått i flera regeringskonstellationer.

Centerpartiet återkommer ständigt till att man tack vare energiöverenskommelsen i juni 2010 då man accepterade tio nya kärnreaktorer nu ser mer satsning på förnybar energi (?) Detta är ett typiskt centerpartistiskt ologiskt bak och fram resonemang. Rimligen är det så att om man inte accepterat möjligheten att bygga nya kärnreaktorer hade satsningen blivit ändå större på förnybar elproduktion.

Vad vi nu tvingas bevittna är att alliansregeringen i sin budget faktiskt minskar stödet till vindkraft, energieffektivisering och helt slopar stödet till solenergi. Detta ska ställas mot miljöpartiets satsning på 1,8 miljarder på tre år till ovanstående om vi fick bestämma över miljöpolitiken.

Det har väl inte undgått någon att kärnkraft och uranbrytning hör ihop. Så här långt har vi köpt kärnbränsle som kommer bland annat från urangruvor i Namibia och områden i Canada och Australien där ursprungsbefolkningen fått betala med sämre livsmiljö och förstörd hälsa. Detta faktum borde vi i Sverige känna skam över varje dag särskilt med tanke på att vi har så bra förutsättningar för att helt klara oss utan både kärnkraftsel och el från fossilkraft.

Man räknar med att cirka 80 procent av all uranmalm inom EU-området finns i Sverige. Centerpartiet röstade i april 2011 emot miljöpartiets förslag i riksdagen att förbjuda uranbrytning i Sverige trots att man påstår att man inte vill ha uranbrytning! Visst är det så att i politiken måste man kompromissa. Den miljöpolitiska själen ska man dock inte sälja ut.

Vid Centerpartiets stämma i Åre nyligen beslutades dock att man skulle utreda frågan om uranbrytning på nytt. Ett litet hopp tändes hos oss miljöpartister. Anders W Jonsson har dock redan gått ut med att Centerpartiet aldrig kommer att fälla regeringen på denna fråga. Han menar att det kommunala vetot är tillräckligt. Han bortser då från att det finns kommunledningar bland annat i Jämtland som skulle välkomna uranbrytning. Han bortser också från den oro som den pågående omfattande provborrningen efter uranfyndigheter runt om i landet orsakar.

Hellre urangruvor än samarbete med Miljöpartiet är tydligen vad som gäller för Centerpartiet.

Ann-Britt Lindmark-Lagerwall (MP) Hudiksvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel