Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljonvite hotar återvinnare

En av huvudmännen bakom Bromsängs recycling har lämnat kvar hundratals ton avfall på flera ställen i landet och riskerar miljonvite i Miljödomstolen, visar Kurirens granskning.

Ändå fick han tillstånd att etablera sin återvinningsverksamhet i Stugsund.

Sven-Ove Blom är platschef på företaget Bromsängs recycling, som håller till i gamla maltfabriken i Stugsund. Det var han som köpte fabriken och startade verksamheten 2007.

På gården samlas nu stora högar med avfall, som företaget säger att de ska återvinna på olika sätt. Det finns pengar att tjäna i avfallsbranschen. Bromsängs recycling får till exempel betalt för den kalk man tar hand om från Vallviks bruk.

Kurirens granskning visar att Sven-Ove Blom har samlat på sig avfall i minst tre kommuner i landet, och sedan smitit från ansvar. Hot om vite på sammanlagt två miljoner kronor ska snart avgöras i Miljödomstolen.

- Det han gjort här tycker jag inte är seriöst. Han har dumpat en stor mängd sopor och sedan smitit, säger Hannes Fellsman, miljö- och byggchef i Filipstads kommun.

Han menar att Bloms affärsidé lät tunn redan från början.

- Han påstod att han skulle starta verksamhet som var väldigt otydlig. Det var allt ifrån att det skulle bli briketter till värmeverk till att avfallet skulle förtrollas till jord.

Även i Söderhamn har Blom sagt att han ska göra briketter.

Ingen av de ansvariga för bolaget vill lämna några kommentarer.