Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljonregn räddar Samkraft

Skuldtyngda vindkraftsbolaget Samkraft har räddats.

Nio av 13 delägare, varav flera i Hälsingland, satsar nu minst 51,7 miljoner kronor.

– Ägarlånet på 51,7 miljoner har vi fått in, och ett kapitaltillskott ovanpå det. Mer än så kan jag inte berätta nu, säger Mikael Johansson, Samkrafts vd.

För att rädda Samkraft från konkurs fattade bolagets ägare i november beslut om att genomföra en nyemission.

Samkraft vände sig därför till de 13 energibolag som är delägare i projektet för att kunna återbetala ägarlånen på 51,7 miljoner kronor. Vid midnatt mellan måndag och tisdag gick svarstiden ut.

Fyra energibolag har sagt nej eller inte svarat. Resterande nio delägare har valt att helt, eller delvis gå med i nyemissionen. Bland de som tackat ja finns Söderhamn Nära, Nordanstigs kommun, Hudik Vind och Bollnäs Energi.

Samkraft siktade på att få in uppemot 113 miljoner kronor vid nyemissionen. Men exakt hur stort resultatet blir, eller hur fördelningen mellan bolagen ser ut, vill Mikael Johansson inte gå ut med ännu.

Han berättar att svaren från delägarna kom som ett väntat men positivt besked.

– Det blev precis som vi förväntat oss. Det som var viktigt var att ägarlånet skulle omsättas till ägande. Det är klart. Det innebär att vi får in kapital så att vi kan amortera på de befintliga lånen. Nu blir det mycket lättare att få till en långsiktig lönsamhet i bolaget.

Hur ser de ekonomiska riskerna ut framöver för de som valt att gå med i nyemissionen?

– Jag bedömer att det är väldigt låg risk på de pengar som man gått in med. Den risk jag ser är att man kommer ha en låg avkastning inom de närmsta åren. Men det är extremt låg risk att man ska förlora ytterligare, säger Mikael Johansson.

Bland de fyra energibolag som tackat nej, eller inte svarat, finns bland annat Ljusdal Energi och Edsbyns Elverk.

– Jag räknar inte med att något av de bolagen kommer att gå med, säger Mikael Johansson.

Hur har fyra nej påverkat nyemissionen och Samkrafts framtid?

– Det är ju tråkigt att bolagen går ner i ägande. Men jag hoppas att de stannar kvar vid Samkraft och kanske tittar på möjligheterna att komma tillbaka och göra nya satsningar vid ett senare tillfälle. Konkret kassamässigt påverkar det väldigt lite. Vi kommer inte behöva ändra några planer till följd av detta.