Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljonprojekt för integration får nobben

Politikerna i Hudiksvall säger nej till integrationsprojektet ARINTI i Hudiksvall. En av projektets skapare, Ljusdalsbon Mostafa Touil tycker det är synd.

Annons

Som verksamhetsledare för Vänskaps- och integrationsföreningen, VIF i Ljusdal, har Mostafa Touil i flera år arbetat med integrationsfrågor i Ljusdal och har bland annat varit med och dragit i gång Mötesplats Gärdeåsen och Mötesplats Järvsö

Något han hoppades kunna överföra till Hudiksvalls kommun. Han sitter med i ledningsgruppen för ARINTI, Arbete-Integration-Tillväxt. Ett treårigt projekt som i samarbete med Hudiksvalls kommun och Arbetsförmedlingen skulle erbjuda invandrare bland annat coachning och arbetsmarknadsmatchning, men också införa nya mötesplatser likt dem i Ljusdal

Det hela skulle kosta nästan 19 miljoner kronor, ett belopp som kommunen och arbetsförmedlingen skulle dela på enligt projektplanen. I höstas när de inblandade fick höra om projektet var det stort intresse från båda parter menar Mostafa Touil.

– Kommunen var intresserade och sa att de ville ha projektet och bad oss att mejla in en ansökan.

– Arbetsförmedlingen sa att de var med om kommunen ställer upp, säger Mostafa Touil.

Men när projektansökan behandlades i social- och fritidsförvaltningen i Hudiksvall i slutet av mars blev det avslag. Där löd motiveringen att kommunen redan har planer på en egen form av mötesplats i centrala Hudik och då var inte ett projekt av den här kalibern att rekommendera.

Mostafa Touil blev besviken när han fick beskedet.

– Kommunen sa att de ville ha projektet så det är självklart att man blir besviken.

Kommunstyrelsens ordförande i Hudiksvall centerpartisten Caroline Schmidt har en annan minnesbild av mötet i höstas och poängterar att hon inte gett några signaler i vilken riktning kommunen skulle gå.

– Absolut inte, det kan jag inte drömma om. Jag är väldigt tydlig när jag träffar människor att det inte är jag som bestämmer, demokrati fungerar inte så. Jag säger till alla att det är en nämnd som ska fatta beslut om det här. Men jag uppmuntrar alla att lämna in ansökan och göra det så fort som möjligt för att få ett besked, säger Caroline Schmidt.

Inte heller Arbetsförmedlingens chef i Hudik, Charlotte Palmborg säger att ja till något. Hon säger att hon redan då konstaterade att det var ett ambitiöst projekt, men det var dyrt.

– Jag sa att vi inte kan vara med på den här kalkylen över huvud taget. Vi kan inte kliva in i ett projekt på tre år, vi arbetar bara ett år i taget, säger hon.

Därtill var kommunens medverkan ett absolut måste och något samarbete direkt mellan ARINTI och arbetsförmedlingen är inte aktuellt sedan kommunen sagt nej, säger arbetsförmedlingschefen.

VIF finns redan i Hudik och kommer att fortsätta sitt till stor del ideella arbete där. Men projektdrömmen är inte död, enligt Mostafa Touil finns det andra sätt att få fram finansiering.

– Det finns planer på att söka pengar för ARINTI från Europeiska integrationsfonden, där finns pengar, säger han.