Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljonfest för landstinget

I år fyller landstinget 150 år och den 21 september når firandet sin höjdpunkt med en stor fest i Gävle konserthus. Kalaset kostar 1,2 miljoner kronor.

Annons

De inbjudna är landstingspolitikerna, de ledande tjänstemännen, landshövdingen, länspolismästaren och flera mediechefer. Utöver att det blir middag, mingel och dans kommer gästerna att få lyssna till Gävle symfoniorkester. Kostnaden per person är 2 240 kronor om alla inbjudna tar med sig respektive, skriver Arbetarbladet.

Landstingets drygt  6 000 anställda får en eget firande senare i höst och de får nöja sig med en fest som kostar 1 000 kronor per person. De får inte ta med sig någon respektive och festen har de sparat ihop till genom att avstå julmiddagar och julklappar de senaste två åren, skriver tidningen.

Landstingsfullmäktiges ordförande Björn Brink (C) kommenterar skillnaden i festpris.

– Man kan inte jämföra. Det ena är en personalfest, det andra en tillställning för att visa uppskattning till våra samarbetspartners och marknadsföra landstinget, säger han till Arbetarbladet.

Björn Brink menar också att det är naturligt att fester med 6 000 inbjudna blir billigare per person eftersom de fasta kostnaderna för lokal och underhållning delas på fler. Han förklarar också hur det kommer sig att personalen inte får ta med sig respektive när han och de andra gästerna till festen i Gävle konserthus får det och han hänvisar till en känd svensk etikettexpert.

– Det är normal hyfs och ton i dessa sammanhang. Det skulle vara oartigt att bara bjuda en person och inte partnern. Det tror jag Magdalena Ribbing skulle hålla med om. Det är annorlunda när det är en personalfest, den är ju endast för anställda, säger Björn Brink till Arbetarbladet.