Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljonerna fortsätter att rulla

Som kommuninvånare slutar jag aldrig att förundras över det politiska spelet och den kompetens som finns hos våra folkvalda politiker i Ljusdals kommun, skriver Bodil Eriksson med anledning av Östernäsärendet.

Annons

Vid kommunstyrelsemötet den 11 januari fick ledamöterna en presentation om etapp 2 på Östernäs av ordförande för Ljusdals Energibolag, Björn Brink (C) och tf vd Lena Bergsten. Kostnaden för etappen beräknas till 36 miljoner kronor. Nu ska det byggas verksamhetsutrymmen, omklädningsrum för personalen, garage för bolagets fordon, verkstadslokal, arkiv, IT-säkerhet med mera. Ännu en gång blev det en välregisserad föreställning med powerpoint bilder och de flesta ledamöterna övertygades om förträffligheten över att flytta större delar av Ljusdal Energis verksamheter till Östernäs. Nu är notan för bygget uppe i 71 miljoner kronor men enligt både tf vd och styrelseordförande innebär dessa investeringar kostnadsbesparingar för bolaget. Hur räknar man då? Har en sådan budget presenterats för styrelsen?

Jonny Mill (LB) ställde en fråga om markförhållanden, med tanke på att det finns en stor risk att marken på Östernäs kan vara förorenad. Svaret som Jonny fick, var att det parallellt pågår provtagningar av marken. En vän av ordning måste fråga sig, varför bolaget anlitat dyra konsulter som gjort skisser över området, innan man säkerställt sig om att marken går att använda, för de tilltänkta verksamheterna. Ett privatföretag skulle aldrig anlita dyra konsulter, innan man säkerställt att marken var fri från eventuella giftiga kemikalier. Saneringskostnader kan bli mycket dyrbara. Parkeringar och körvägar tillkommer, dessa ingår inte i etapp 2.

Övriga ledamöter svalde lydigt informationen och hade inga frågor till de föredragande. Vissa ledamöter var mer intresserade av sina mobiltelefoner. Att kommunstyrelsen har uppsiktsplikt över de kommunala bolagen, enligt kommunallagen 6 kapital, tycktes ledamöterna inte känna till.

Som kommuninvånare slutar jag aldrig att förundras över det politiska spelet och den kompetens som finns hos våra folkvalda politiker i Ljusdals kommun.

Bodil Eriksson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel