Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljoner till språksatsning i förskolan: "Det är en win-win situation"

6 av de 74,5 miljoner kronor som Söderhamns kommun fått som ett riktat bidrag till integration ska gå till förskolan. I första hand tänker man satsa på språkassistenter.

Det berättade barn- och utbildningsnämndens ordförande Alexandra Gard (S) under Första maj-firandet i Ljusne under söndagen.

Läs mer: Första maj: Folkligt under fanorna och nyhet om miljonsatsning – "Det ger andrum för i år"

Pengarna ska i huvudsak gå till att anställa språkassistenter.

– Vi ska förstärka på avdelningar där det har kommit många nyanlända, så att det får en integrationsstödjande inrikting. Det som är klurigt är att det här inte är ett anslag som löper varje år, så vi har sagt att vi försöker göra en satsning för att lätta på trycket som är nu, säger Benny Gustafsson (V), vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Vilka förskolor som ska få det här extra stödet är inte klart än, men det ska riktas till avdelningar där det tillkommit många barn och pengarna beräknas räcka till 0,25 personal extra per avdelning.

Läs mer: Så kan skolmiljonerna fördelas: "Vi vill få verkstad så snart som möjligt"

– Just språkassistenter har vi goda erfarenheter av. Och flera av dem som har jobbat med det här har fått en anställning sen. Det är en win-win situation, säger Benny Gustafsson.

Förskolverksamheten brottas också med arbetsmiljöfrågan. En ny förskola är på gång, men idag är det trångt på många håll. Tidigare i år jobbade Benny Gustafsson på Lillbergets förskola under en dag för att se hur personalen och barnen har det.

– Jag såg ju det att det var trångt. Men det som är problemet nu är att vi inte har lokaler för att minska barngrupperna även om vi hoppas på att bygga bort det.

Sedan tidigare har 8,8 miljoner kronor av de statliga integrationspengarna öronmärkts för Hälsinglands utbildningsförbund, alltså till gymnasieskola och vuxenutbildning. Därtill har kommunen också fått 8,4 miljoner kronor av Skolverket, vilket även det är pengar som ska gå till just skolan.

Läs mer: Efter integrationsbidraget: Föreslår miljonsatsning på utbildning i Söderhamn

Några av de insatser som man beslutat om är att delta i ett forskningsprojekt om nyanländas lärande, inköp av möbler till skola och förskola och att stärka elevhälsan.

– Det arbetet håller vi på med. Nämnden har beslutat att tre miljoner ska fördelas i år och resten ska redovisas i en rapport som ska vara klar i juni, säger Pernilla Lund, tillförordnad chef för barn- och utbildningsförvaltningen.