Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljonbidrag på gång till Ljusdal – även Losborna kan få serviceprojekt

Nu är det klubbat och klart – det blir en förstudie i Los om service och gränsöverskridande samarbete. Men om studien leder till ett projekt av samma slag som i Ramsjö är för tidigt att säga.

Annons

Med drygt 2,1 miljoner i bidrag från Vinnova, och lika mycket ur kommunkassan, ska intraprenadprojektet i Ramsjö fortsätta utvecklas. Dessutom ska förstudie göras i Los rörande intraprenadprojekt även där. Detta beslutade ledamöterna i kommunstyrelsens allmänna utskott, KS AU i veckan.

Läs mer om kommunens verksamhet i Los.

– Efter projekttiden ska modellen bli kvar och fungera självgående i Ramsjö. Nu ska vi se var det krävs insatser och vad för pengar det handlar om i Los. Vi i Ljusdal är nog ganska ensamma i Sverige om den här tanken i glesbygden. Får vi detta på plats blir alla vinnare, säger Lars Molin, (M), KS-ordförande .

Sören Görgård, (C), förste vice KS-ordförande, är lika förhoppningsfull:

– Här handlar det definitivt om medbestämmande och deltagande från befolkningen. Med intraprenad i Los i framtiden, tror jag också det blir lättare försvara att bevara skolan.

Läs även om servicepunkt i Los.

Barbro Keijzer, som leder projektet i Ramsjö, blir den som nu även går vidare med förstudien i Los.

– Det ska in en person till i projektet, och sedan ska vi dra igång så snart som möjligt, inom någon månad.

Vad ska ni göra i Los?

– Träffa kommunanställda och de som lever och bor i Los och aktiva i föreningar, alla företagare och så vidare. Det är stor skillnader mellan Los och Ramsjö, men vi ska göra förstudien på samma sätt där som i Ramsjö. Det som framkommer blir förutsättningen för hur vi kan gå vidare.

Hur då?

– Förstudien ska generera en bild av vad som är möjligt – och vad önskemålen är. Blir det en intraprenad finns det många konstellationer att jobba med. Syftet att effektivisera de kommunala verksamheterna och jobba gränsöverskridande, för att få bättre offentlig service.

Så, hur går det i Ramsjö?

– Vi vill ju få fatt i de verkliga kostnaderna, plocka hem arbetsuppgifter så att folk som är stationerade i Ramsjö ska utföra det som folk åker från Ljusdal för att göra. Projektet kan generera att den som bor och verkar i Ramsjö kan få jobb i Ramsjö – kan hända att någon från en verksamhet även kan gå in i en annan verksamhet och då får möjlighet att utvecklas och lära sig nya saker.

Läs även om ikeas intresse för Ramsjö.