Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljonbesparingar väntar skolan igen

Efter rekordvinsten väntar nu nya besparingar på skolområdet. Frågan är om väljarna tolererar det ett valår som 2014?

Glädjen efter lärande- och kulturnämndens rekordöverskott förra året blev kortvarig. Nu ska nämnden spara igen och den här gången handlar det om en bantning på cirka tio miljoner kronor.

Den beska medicinen presenterades vid nämndens sammanträde på torsdagen.

Dels handlar de nya sparåtgärderna om ramreduceringar, men också om besparingar till följd av minskande elevantal, enligt nämndens ordförande Matts Persson (C).

Samtidigt påpekar han att den förväntade besparingen inte utgör mer än drygt en procent av nämndens budget på 800 miljoner kronor.

Men situationen är bekymmersam. Tidigare sparkrav har till del kunnat hanteras med centrala pengar till rektorslyft och andra utbildningar som inte efterfrågats.

När de pengarna nu är borta kan man tvingas titta på verksamheterna istället – och kanske personal.

– Jag försöker strida för höjda lärarlöner. Vi har budgeterat för treprocentiga löneökningar, men andra kommuner höjer mer, säger Matts Persson.

Nämndens åtaganden och nämndens budget hänger förstås ihop, och det är ett knepigt jobb som ledamöterna återigen har framför sig. Uppdraget för partierna nu blir att, till nämndens arbetsutskottssammanträde 29 april, ta fram förslag i partigrupperna på vad nämnden ska satsa på.

Årets budget ska tas i kommunfullmäktige redan i juni, vilket är avsevärt tidigare än tidigare år.

– Frågan är om vi vågar gå fram till kommunfullmäktige och säga att det här fungerar inte, vi måste ha mer pengar, säger Matts Persson.

Bakom de besparingar som nu kommit på bordet ligger på nytt tjänstemännens förslag till besparingar som presenterades första gången på sensommaren. De bärande delarna då som nu är skolstrukturen med frågan om byskolornas framtid och kulturskolans omfattning, liksom de små bibliotekens vara eller inte vara.

Framför allt är frågan om byskolornas existens en het potatis, och särskilt het ett valår som i år.

Lärande- och kulturnämndens andre vice ordförande Gerd Olsson (S) förvånas inte över de nya besparingarna.

– Jag är inte överraskad. Men det här är inte trovärdigt, inte när vi går så många miljoner plus, säger hon.

Nämnden gjorde nämligen ett överskott på 16,8 miljoner kronor för 2013. Det ska jämföras med det förväntade underskottet på 10-15 miljoner från augusti i fjol.

Socialdemokraterna jobbar nu med sin skuggbudget som kommer att presenteras längre fram, enligt Gerd Olsson.