Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljonarvode utan resultat

Konsulten Erik Hemmingsson fick 1,9 miljoner kronor för att rekrytera barnläkare till landstinget.

När uppdragstiden var slut tio månader senare fick han sina pengar utan att ha värvat en enda.

Förra hösten anlitades den pensionerade Uppsalaläkaren Erik Hemmingsson som medicinsk rådgivare vid barnsjukvården. Verksamheten var i kris. Chefer kom och gick, personalen var missnöjda med arbetsmiljön och bristen på barnläkare började bli allt mer bekymmersam.

Erik Hemmingsson har tidigare arbetat som chef för Södersjukhuset i Stockholm, Akademiska sjukhuset i Uppsala och som landstingsdirektör i Uppsala län. Han hyrdes in via konsultfirman Ledningsbolaget för knappt 200 000 kronor i månaden.

Med sin erfarenhet och sitt breda kontaktnät skulle han locka barnläkare till Gävleborg, men några sådana har inte värvats under den här tiden. Erik Hemmingsson vill inte själv kommentera eller recensera sin insats.

– Jag backar ur intervjun nu. Det här uppdraget är avslutat och som konsult vill jag inte kommentera ett arbete som är över. Det var ett väldigt trevlig uppdrag där jag fick träffa och arbeta tillsammans med många kompetenta människor i Gävle, Hudiksvall och Bollnäs, säger Erik Hemmingsson.

Landstingsdirektör Svante Lönnbark tycker att Erik Hemmingsson har gjort ett bra arbete utifrån de förutsättningar som råder.

– I det här fallet behöver vi någon som har medicinsk kompetens och det finns inte så många lediga att välja på, säger han.

Han tycker också att de knappt 2 miljoner kronorna var en god investering. Hittills i år har landstinget lagt drygt 21 miljoner kronor på konsulttjänster.

– Det var värt pengarna och vi är nöjda med hans insats. Uppdraget var att skapa stabilitet i barnsjukvården och förutsättningar för rekryteringar och det tycker jag han har gjort. Sedan att han skulle rekrytera en massa läkare var väl lite väl optimistisk, säger Svante Lönnbark.

Men barnsjukvården behöver fortfarande fler läkare.

– Jag vet att vi klarar tillgängligheten bra, men vi behöver fortfarande anställa fler barnläkare, säger Svante Lönnbark.