Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljönämnd utsedd till ”Årets förvillare”

Miljönämnden i Orsa och Mora har utsetts till "Årets förvillare" av föreningen Vetenskap och folkbildning, efter att man bland annat tagit fram ett eget gränsvärde för mobilstrålning.

Annons

Utnämningen till "*Årets förvillare" delas ut av Vetenskap och Folkbildning med motiveringen att nämnden "bortsett från vetenskaplig kunskap i hanteringen av så kallad elöverkänslighet"

Det är efter klagomål från en person boende utanför Mora som den gemensamma miljönämnden i Orsa och Mora överväger att ta ett beslut som skulle tvinga mobiloperatörerna och Teracom att rikta om sina basstationer och tv-master.

- Vi förnekar inte att människor lider, men vetenskapligt sett kan inte åtgärder som att rikta om mobilmaster hjälpa mot den här problematiken. Det finns inget som tyder på att problemen beror på elektromagnetisk strålning, men det har miljönämnden struntat i. Att slösa bort offentliga medel på pseudovetenskap tycker vi är klandervärt, säger föreningens ordförande Martin Rundkvist i ett pressmeddelande.

Omriktningen skulle krävas för att uppfylla det gränsvärde på 50 nanowatt per kvadratmeter som miljöinspektören Niklas Sjödin kommit fram till med motiveringen "det är på den nivån som mannen anser att han kan ha en dräglig vardag", enligt ett uttalande till DN.se

Gränsvärdet var långt under de så kallade referensvärden som Strålsäkerhetsmyndigheten angett för olika frekvenser i mobilnäten. På Post- och Telestyrelsen menade Urban Landmark, chef för spektrumenheten, att vanliga mobiltelefoner inte skulle kunna fungera inom området.

- Det går inte att genomföra, då måste man ha en väldigt speciell utrustning, sade Landmark till Mobil.se i slutet av november.

Niklas Sjölin menade dock att vanliga telefoner skulle fungera och förklarade för DN.se hur man resonerat:

– Vi har tittat i litteraturen och kommit fram till det. Vi har googlat och läst lite inlägg.
 


/Henrik Thoresson

Prylportalen.se

Mer läsning

Annons