Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljön styr på Marenordic

På bara några år lyckades kemiföretaget Marenordic få ner sina utsläpp till noll.
Nu är det miljöarbetet som styr hela verksamheten. Ja, det är till och med en förutsättning för företagets fortlevnad, menar Anders Skoglund som är verksamhetsansvarig.

När man stiger in genom dörren på Marenordics fabrik i Kilafors doftar det jul, eller närmare bestämt stearin. Företaget tillverkar kemikalier till pappersindustrin, medel som används för att bestryka papperet så att det får en fast och slät yta. Allt papper är bestruket, även det i den här tidningen. Stearindoften kommer från ett ämne som är besläktat med stearin och som ingår i bestrykningsmedlet.

Företaget startade 1968. Efter några ägarbyten är det nu i italiensk ägo sedan ett tiotal år tillbaka. Ungefär i mitten av företagets 40-åriga historia, i slutet av 80-talet, skedde en stor förändring.

– Från att ha varit lite småslarviga med utsläpp rätade vi upp det på bara något år och hamnade på en mycket låg nivå, berättar Anders Skoglund som är verksamhetssystemansvarig på Marenordic.

Anders säger att det var tre faktorer som sammanföll och som ledde till den här vändningen. Viktigast och mest avgörande var en allmän miljöinsikt hos företagsledningen i kombination med en stöttande och uppmuntrande miljöinspektör på länsstyrelsen. Det var också vid den här tidpunkten som miljölagarna började skärpas.

Sedan början av 90-talet är utsläppen nere på noll.

– Det var lite kalk vi släppte ut förut, men vi kom på att det bara var krångligt att hålla på med utsläpp, det var enklare att ha det kvar inne i fabriken. Vi tog vara på det och lät det gå tillbaka till processen. Nu har vi förfinat våra metoder, nu blir det inget spill längre. Vi har inga utsläpp från våra processer.

Sedan miljöarbetet startade i Marenordic har det egna engagemanget och krav från myndigheter, bransch och kunder gått hand i hand. Krav som har blivit allt tuffare med åren.

Sedan 2004 har Marenordic miljöcertifikat enligt miljöledningssystemet ISO14001.

– Vår verksamhet måste ha, och har, tillstånd för verksamheten enligt Sveriges miljölagar, Miljöbalken. Ett miljöledningssystem ett anpassat och väl fungerande sätt att följa våra lagar, och att visa att vi gör det, säger Anders Skoglund.

– Hade vi inte det skulle vi inte kunna sälja våra produkter i Norden. Alla tar för givet att man har certifikat. Det är lika självklart som att vi tar för givet att alla som kör bil har körkort.

Varje år sätter företaget upp miljömål och när det är dags för den årliga revisionen måste man visa att man klarat av att uppfylla sina mål. Kraven är att man ständigt ska bli bättre. Klarar man inte det kan företaget förlora sitt certifikat.

Marenordic har jobbat mycket med energimål och lyckats minska energiförbrukningen, olja och el, till en tredjedel.

– Det var enkelt i början, nu är det tuffare, men vi minskar vårt energianvändande hela tiden. Nu har vi nästan inga element kvar på anläggningen, istället tar vi vara på värmen som uppstår i processerna och leder den genom rör till andra delar av fabriken. Det behövs bara ett rör och en liten fläkt, och den drar inte mer energi än en lampa.

Energiförbrukningen har också minskat genom att tillverkningsprocesserna har förfinats.

Men för att göra så här genomgripande förändringar måste hela personalen vara införstådd med målen, och vara med på noterna. Det är också ett av kraven i ISO14001, att personalen ska känna till målen och veta vad de själva kan göra för att de ska uppfyllas.

I november fick företagets nio anställda utbildning i rondellköring där även eco-driving ingick, ett körsätt som både sparar miljö och pengar. Utbildningen var frivillig men samtidigt en förutsättning för de anställda att även fortsättningsvis få köra företagets firmabilar. De flesta gick utbildningen, men inte alla.

Precis som i eco-driving går ekonomi och miljö hand i hand i de flesta av de målsättningar som Marenordic arbetar med. Varje sparad kilowatt-timme och oljeskvätt innebär minskade utgifter.

– Det är pengar i det här, som Anders Skoglund uttrycker saken.

Men miljöledningssystemet ger också en struktur till verksamheten.

– Det är så enkelt – följer man det här systemet har man ordning och reda på sin verksamhet. Alla kan göra det, och de kommer att tjäna på det. Problemet är att det är lite teoretiskt till att börja med. Men till stor del handlar det om sunt förnuft, har man det så klarar man det här.