Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöministern nu får det vara nog

Miljödepartementet meddelade att den av riksdagen utlovade utredningen om nya vargmål ska tillsättas men att den ska vara klar först 2011! Det innebär att vargstammen ska fortsätta att växa ytterligare fram till ett riksdagsbeslut som kan komma tidigast 2012.

Inför valet 2006 gick Centern ut med ett jaktpolitiskt program, som innebar att vi som enda parti reserverade sig mot etappmålet 200 vargar. Vi ansåg det vara för högt. Jordbruksminister Eskil Erlandsson var drivande och många röstade på vårt parti, framför allt landsbygdsbor, eftersom vi var tydliga med hur vi ville förvalta rovdjuren. Vårt budskap, att rovdjurspolitiken ska utformas utifrån människors behov och inte enbart utifrån biologiska aspekter, rönte stor framgång. Valanalytiker bekräftade att rovdjursfrågan var en fråga som påverkat valutgången till förmån för alliansen.

Mot den bakgrunden är det oroväckande att miljöminister Andreas Carlgren valt att över huvud taget inte följa vad Centerpartiet och alliansen utlovat inför valet. Först gav Carlgren Naturvårdsverket i uppdrag att utreda möjligheterna till vargjakt, hur en regionaliserad förvaltning ska utformas och även utreda de genetiska förutsättningarna för vargstammen inkluderande frågan om inplantering av varg. Uppdragen i sig var behövliga, men Carlgrens direktiv var att den nya rovdjursutredningen från 2007 inte skulle ligga till grund för verkets ställningstaganden, utan riksdagsbeslutet från 2001, det beslut som fattades under socialdemokratisk regering.

Nu ser vi resultatet av Carlgrens direktiv.Naturvårdsverket har föreslagit en regionalisering där de demokratiskainslagenminskasiställetförattökas.Tjänstemännens inflytande blir större och man föreslår till och med en ny, helt tjänstemannastyrd, nivå.Detta går stick i stäv med det vi lovade inför valet, nämligen att de som berörs av rovdjuren ska få mer inflytande.

Naturvårdsverket menar nu också i sitt förslag att vargstammen måste fortsätta att växa. I bakgrunden ligger vissa genetikers mål om 1000 vargar. I Åke Petterssons utredning, 2007, som ska beslutas om i juni, förslås i stället en frysning av antalet vargar under några år för att se effekterna. Detta förslag väljer Carlgren att bortse ifrån.

Miljödepartementet meddelade den 25 februari, att den av riksdagen utlovade utredningen om nya vargmål ska tillsättas men att den ska vara klar först 2011! Det innebär att vargstammen ska fortsätta att växa ytterligare fram till ett riksdagsbeslut som kan komma tidigast 2012. Det innebär ytterligare fyra nya årskullar. Med dagens tillväxttakt skulle det innebära minst 400 vargar. Det är dubbelt så många som de 200 vargar som vi i Centern sagt redan är för många. Våra väljare rasar! Partiets företrädare ute i landet är nerringda från upprörda medlemmar och för en del av dem kommer det att bli omöjligt att fortsätta arbeta för Centerpartiet om inte detta beslut ändras.

Det är inte konstigt om våra väljare frågar sig om vi spelar ett dubbelspel med landsbygdsbefolkningen som insats.

Den proposition, som skrivs, ska ta avstamp i Åke Petterssons SOU-utredning från 2007 och inte i Socialdemokratiska regeringens beslut från 2001!

Vidare kräver jag:

-att toleransnivåer eller maxinivåer införs på regional nivå.

-attdenregionalaförvaltningen ska vara demokratisk där vi politiker får ett avgörande inflytande, i stället för tjänstemannastyre som Naturvårdsverket föreslagit.

-att vargstammen inte tillåts öka ytterligare med vad vi lovade inför valet.

Karl-EvertHellsen(C)

ledamot i KS och KF i Ovanåker

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel