Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljökontoret kräver åtgärder av Ålö

Norrhälsinge miljökontor kräver att Ålö AB vidtar flera åtgärder när företaget avvecklar sin verksamhet i Bergsjö.

I en tidigare rapport visas det att det förekommer föroreningar i jorden på flera platser inom Trima-området i Bergsjö. Miljökontoret gör bedömningen att föroreningarna måste åtgärdas. Miljökontoret anser att det är miljömässigt motiverat trots kostnaderna för saneringarna.

Miljö- och räddningsnämnden vill se en redogörelse från Ålö AB hur de förorenade områdena ska saneras och hur avloppssystemets status ska ses över. Senast den första juni nästa år vill nämnden att området ska vara sanerat .

Det har tidigare gjorts markundersökningar i området som har visat att det finns behov av sanering. I en tidigare rapport har det föreslagits att massorna ska schaktas bort. Fastigheten och området bedöms tillhöra riskklass tre, det innebär att det finns en måttlig risk för människors hälsa och miljö. Spår av petroleum, metaller och PCB har hittats i grundvattnet, men enligt rapporten understiger halterna med god marginal de riktvärden som finns.

De ämnen som har hittats i byggnader på fastigheten som kan vara skadliga för miljön är främst oljeskadad betong i golvet.